Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od vukova
  • 03.07.2022. 15:00

Testiraju električne ogrlice za zaštitu ovaca od vukova

Vukova je sve više, a prirodnih staništa i hrane sve manje. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 139
  • 41
  • 0

Vlasnici ovaca su oduvijek pokušavali zaštititi svoje životinje od napada vukova. Čini se da se taj problem intenzivirao klimatskim promjenama zbog priroda više nije u ravnoteži. Stočari moraju pronalaziti razne načine jer je ova zvijer u Evropi zaštićena vrsta. 

Tako se u istočnotirolskoj opštini Lavant u Austriji testiraju električne ogrlice za ovce koje imaju za cilj da ih zaštite od vukova, izvještava Agrarheute.

Ogrlica je napravljena u vidu platnene kragne kroz koju teče električna struja, čiji izvor je baterija. Ovce su na ovaj način zaštićene, jer električni udar šok ogrlice trebao bi imati snagu električne ograde. Vukovi bi u ovom slučaju bili spriječeni da napadaju ovce, a njima se ne bi ništa desilo.

Napadi sve češći

Osim ovaca u njihovom napadu često stradaju goveda, poni konji i druge životinje. Broj ovih zvijeri u Evropi se povećao, ali je istovremeno došlo do smanjenja njihovog prirodnog staništa i životinja koje su im prirodna hrana. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi.

Postavlja se pitanje hoće li električne ogrlice biti efikasne jer životinje u panici bježe od vukova koji ih napadaju. Zbog toga stradaju pod točkovima automobila, lome se skačući preko ograda ili ugibaju zapetljane u bodljikavoj žici. 

Primorani su  da sve češće hranu traže u blizini ljudi (Foto: Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

Ovce najviše napadaju

Iz mnogih područja Evrope vukovi su potpuno istrebljeni još u 19. vijeku, ali su se vratili. Procjenjuje se da ih trenutno ima preko 12.000 i da broj raste.

Njihova se populacija takmiči s ljudima i domaćim životinjama za prostor, vodu i hranu. Kako se područja koja nastanjuju sve više smanjuju, prisiljeni su sve više dolaziti u kontakt s ljudima, a prvi na udaru su stočari.

Stoka se zbog vukova neće moći držati u velikim dijelovima Evrope?

Oni žive u čoporima, a mlade životinje iz njega odlaze poslije jedne do dvije godine. Prvenstveno napadaju ovce jer su lak plijen i najviše se kreću kroz šikare. To nije slučaj s govedima.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovce Vukovi Napadi vukova Ogrlica za ovce Zaštita od vukova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]