Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvršena kontrola
  • 26.05.2022. 13:00

Svinjogojcima isplaćena 2,4 miliona KM, zbog prevare 56 ih mora vratiti poticaje

Ministarstvo poljoprivrede RS apeluje na proizvođače da prijavljuju tačne podatke, jer se osim vraćanja sredstava, suočavaju i s kaznama inspekcije od 1.000 KM

Foto: Depositphotos/chung2529@gmail.com
  • 243
  • 98
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine je isplatilo 2.407.000 KM proizvođačima suprasnih krmača i nazimica, od čega 1.494.000 KM iz Kompenzacionog fonda, a 913.000 KM iz agrarnog budžeta. Za ukupno 450 proizvođača koji uzgajaju 16.600 krmača isplaćeno je oko 150 KM po jednoj krmači.

Kako je saopćeno, tim su ranije nego ikada prije, isplaćene sve obaveze prema proizvođačima, što je direktan poticaj i za novi ciklus proizvodnje.

Po nalogu ovog ministarstva, Inspektorat Republike Srpske vrši pojačane kontrole korištenja poticajnih sredstava za uzgoj kvalitetno-priplodnih krmača i suprasnih nazimica. Na osnovu dostavljenih podataka, a nakon što su utvrđena odstupanja u broju krmača i nazimica u odnosu na broj za koji su odobrena poticajna sredstva, republički i opštinski i gradski inspektori su tokom marta i aprila obavili kontrole kod 59 proizvođača.

Nakon izvršenih kontrola, 56 je bilo neuredno te su inspektori naložili vraćanje sredstava poticaja u ukupnom iznosu od 69.247 KM, a pritom je izdato i 56 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti 65.000 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske apeluje na proizvođače da prijavljuju tačne podatke, jer se osim vraćanja sredstava, suočavaju i s kaznama inspekcije od 1.000 KM, koje često prelaze iznos poticaja koje dobijaju.


Tagovi

Svinjogojci Poticaji Isplata poticaja Uzgoj svinja Ministarstvo poljoprivrede Inspektori


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.