Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata odšteta
  • 18.01.2024. 18:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Svinjogojci iz Semberije traže sve "crno na bijelo", inače će na ulice

Ignorantski odnos resornog ministarstva, najveći je razlog zbog kojeg nezadovoljstvo proizvođača raste.

Foto: Grad Bijeljina
  • 93
  • 22
  • 0

Ukoliko do 10. februara iz Ministarstva poljoprivrede RS ne stigne "crno na bijelo", jasno preciziran rok do kada će biti isplaćene preostale odštete za eutanazirane svinje uslijed pojave afričke kuge uzgajivačima u Semberiji, poljoprivrednici su najavili izlazak na ulice. Preciznije, sastat će se 16. februara i dogovoriti tačan datum protesta i drugih mjera u borbi za svoja prava, zaključeno je na današnjem sastanku čelnika Gradske uprave Grada Bijeljina i nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača.

I gradonačelnik će u traktor

Resorni ministar, Savo Minić, niti njegovi pomoćnici, ponovo nisu prisustvovali sastanku iako su pozvani. Ovaj ignorantski odnos je najveći razlog zbog kojih nezadovoljstvo proizvođača raste. Oni su tražili da se obeštećenja isplaćuju onim redoslijedom kojim su podnošeni zahtjevi, a vrlo su nezadovoljni i zbog činjenice da su u drugim općinama odštete već isplaćene u potpunosti.

Obući ću radno odijelo, uzeti očev traktor, poručuje Petrović 

"Ukoliko Ministarstvo i dalje bude nijemo prema ovim zahtjevima, pa poljoprivrednici budu primorani izaći na ulice, obući ću radno odijelo, uzeti očev traktor i u protestu ih podržati, jer sam i ja jedan od njih", poručio je bijeljinski gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Još jedan razlog za zabrinutost jeste informacija da je uvezeno 2.000 svinja u Semberiju, a da domaćini ne mogu da obnove proizvodnju, jer im to aktuelni propisi strogo zabranjuju. Iz tog razloga su sa ovog sastanka uputili apel da se hitno reguliše pitanje obnavljanja proizvodnje.

Ne može kako je zamišljeno

Iz Ministarstva je ranije saopćeno da će biti osigurana finansijska podrška za pribavljanje priplodnog materijala za sve poljoprivrednike koji budu ispunjavali uslove kako bi obnovili proizvodnju. Među tim uslovima će se najvjerovatnije naći i taj da proizvođači moraju izgraditi adekvatne ograde oko imanja, postaviti mrežice na prozore objekata i slično, kako bi u budućnosti bili zaštićeni od eventualnih zaraza.

Subvencija je najpravednije određivati srazmjerno broju eutanaziranih krmača, smatraju poljoprivrednici

Poljoprivrednici, ipak, smatraju da su ovi zahtjevi neopravdani s obzirom na to da je u Semberiji bilo velikih proizvođača u čijim imanjima su bili ispoštovani svi standardi uzgoja, ali su njihove životinje ipak bile zaražene i eutanazirane.

Čeka li ovo i BiH: Susjedi dobivaju tipske objekte za uzgoj svinja?

Oni su bili stava da je iznose subvencija za obnovu stočnog fonda najpravednije određivati srazmjerno broju eutanaziranih krmača svakog domaćinstva pojedinačno.


Tagovi

Uzgajivači svinja Svinjogojci Semberija Isplata obeštećenja Afrička svinjska kuga Sastanak proizvođača


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.