Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje i vrućina
  • 18.08.2022. 18:00

Svinje se ne znoje - od sve stoke najteže trpe toplinski stres

Znate onu uzrečicu - znojiti se kao svinja. Ona je potpuno netačna budući da ove životinje nemaju funkcionalne žlijezde znojnice. Kako im pomoći?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 111
  • 8
  • 0

Dugotrajna vrućina, a posebno toplinski valovi negativno utječu na sav živi svijet, a kada je riječ o stoci, posebno na svinje čiji se rast pritom usporava. One su osjetljivije čak i od goveda, a optimalna temperatura zraka ovisi o njihovoj starosti. Primjerice, ona za svinje za klanje iznosi 18 do 22°C, a gornja kritična tačka je 27°C. Sve iznad toga usporava njihov rast. 

Što su starije, vole hladnije. Krmače teško podnose vrućine pa ako temperature prijeđu 36°C, trebalo bi ih prskati vodom. 

Lažeš da se znojiš kao svinja

Znate onu uzrečicu - znojiti se kao svinja. Ona je potpuno netačna budući da ove životinje nemaju funkcionalne žlijezde znojnice što znači da se ne mogu rashladiti znojenjem. Pored toga, imaju relativno mala pluća u odnosu na veličinu tijela što im otežava uklanjanje viška unutarnje topline. 

One učinak toplinskog stresa pokušavaju smanjiti pomoću dvije metode - širenjem topline te smanjenjem njene proizvodnje. Širit će je tako što će se pružiti na hladan pod, ako su vani na zemlju, potražiti kakvu blatnu kaljugu ili pak valjati u urinu i fecesu dok će ju pokušati smanjiti tako što će manje jesti, navodi dr. Phil Boyd za pig-world

Loši uvjeti osim do navedenih problema mogu dovesti do oštećenja stijenke crijeva i negativno utjecati na njihov imuniet

Mjere pomoći 

Šta svinjogojac može napraviti? 

Prvo je osigurati dovoljno prostora po jedinki kako bi se ona mogla hladiti rasipanjem topline. To znači da ima što više mjesta za ispružiti se, valjati, okrenuti i sl. 

Vrsta poda je također važna. Kao prvi najbolji navodi se rešetkasti pod koji osigurava oticanje mokraće, ali i izmeta. Kao drugi najbolji je čvrsti pod, a onda stelja od slame. 

Godit će im osvježenje (Foto: V. Hudolin)

Ventilacija je, ako imate te mogućnosti, veliki faktor koji doprinosi rashlađivanju i zdravlju svinja. Kako se klima mijenja, bit će potrebno modificirati ventilatore tako da u ljetnim mjesecima zrak bude usmjeren baš na životinje. Da bi bila funkcionalna, važno je redovno je održavati. Naime, prljave rešetke i lopatice mogu smanjiti učinkovitost za 30 posto. Provjerite da remen ventilatora ne proklizava jer se tako smanjuje broj okretaja u minuti. 

Uz uobičajene postoje i uređaji koji osim što hlade raspršuju vodu te tako smanjuju temperaturu zraka. 

Voda i hrana

Podrazumijeva se da će svinje imati pristup svježoj, pitkoj vodi. No, redovno pregledavajte njen protok po pojilici. Idealna temperatura vode bi trebala biti hlađena na 10°C što je, istina, vrlo teško postići. 

Kada je riječ o hranjenju, bez obzira na sve mjere, sigurno će doći do perioda kada životinje neće imati apetit. Stoga je važno hraniti ih u hladnijem razdoblju dana, rano ujutro, najviše do 10 sati ili kasnije popodne, predvečer, najranije od 16 sati. 


Tagovi

Toplinski stres Uzgoj svinja Rashlađivanje svinja Ventilacija u svinjcu Gubitak apetita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.