Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 05.08.2022. 18:00

Svinje pozitivno reagiraju na muziku, jedan žanr ne vole

Jedan je svinjogojac primijetio da svinje različito reaguju na izbor muzike. Šta ne vole da slušaju?

Foto: DN1988
  • 89
  • 7
  • 0

Uzgajivač svinja Piet Paesmans primijetio je da različiti stilovi muzike utiču na ponašanje svinja, a naučnici u Belgiji istražuju ove tvrdnje, objavio je Reuters.

Ovaj fenomen je registrovao kada je njegov sin počeo pjevati pjesmu u štali tokom sesije oplodnje, a njegove krmače su djelovale uzbuđeno i počele su mahati repom. Pomislio je da bi trebali početi primjenjivati slušanje muzike i na drugim svinjama.

Ne vole rock muziku

Napravio je listu za reprodukciju koja će se poklopiti s različitim dijelovima dana. Kada je želio da svinje budu aktivne, puštao je energičniju muziku, a za veče mirnije zvuke nalik uspavankama.

"Zaista počnu mahati repom, a kada je stvarno dinamično, počnu čak i da plešu okolo i da se brčkaju. Rock muzika im je prejaka, ne vole je", rekao je Paesmans.

On je ovo zapažanje prijavio timu istraživača koji su osigurali 75.000 eura iz fonda EU i belgijske regije Flandrije da istraže tvrdnje.

Istarživanje slijedi (Foto: Depositphotos/MariaC)

Pomaže u otklanjanju dosade

Koordinator projekta Sander Palmans je izjavio da do sada nije bilo istraživanja o reakciji svinja na muziku, ali Paesmansovo iskustvo odgovara postojećim saznanjima o efektima zvukova uopšteno na životinje.

Palmans je istakao da bi rezultati istraživanja mogli pomoći u otklanjanju dosade koja je povezana sa stresom koji utiče na kvalitet mesa.

Kako spriječiti griženje repa kod svinja?

To bi imalo praktičan utjecaj na industriju jer na kvalitet mesa djeluje stres kod životinja. Rezultati istraživanja se očekuju do kraja godine.


Tagovi

Svinje Efekat muzike Stres kod svinja Istraživanje Svinje i muzika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]