Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje i goveda
  • 01.10.2022. 15:00

Sve je manje svinja i goveda u EU - gdje su najveći gubici?

Prema dostupnim podacima, najveći gubitak ovih životinja su imale Poljska i Belgija

Foto: Depositphotos/lightpoet/Laputin
  • 58
  • 10
  • 0

Prema podacima Eurostata broj goveda i svinja u Evropskoj uniji se značajno smanjio. U maju/junu 2022. goveda je manje za dva posto, a svinja za pet posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Veliki pad broja svinja u Poljskoj

Najveći pad u broju svinja je zabilježila Poljska u kojoj je bilo 13 posto, odnosno 1,4 miliona manje tih životinja. To se najviše odnosi na krmače, što ukazuje na pad broja priplodnih životinja u narednim godinama.

Poslije Poljske najdrastičnije smanjenje je prijavila Njemačka od 10 posto ili 2,4 miliona, a zatim Danska s osam posto, odnosno jedan milion.

Najveći gubitak broja goveda u Belgiji

Nastavljen je i trend smanjenja goveda. Ukupan pad je bio dva posto u zemljama s najmanje 1,5 miliona ove stoke. Najveći je pak zabilježen u Belgiji gdje je došlo do smanjenja od pet posto između 2021. i 2022. godine, što je 118.000 manje životinja, a između 2016. i 2022. čak 13 posto, odnosno 319.000 .

Najviše pogođena kategorija bila su mlada goveda (mlađa od jedne godine) za klanje. Njihova brojnost je manja za sedam posto. Priplodnih goveda, junica i nemliječnih krava je manje za tri posto.

U Eurostatu napominju da su Mađarska i Švedska na dobrovoljnoj osnovi dali podatke za obje vrste stoke, a Irska i Švedska za svinje. Podaci nisu dostupni za Bugarsku, Češku, Estoniju, Grčku, Hrvatsku, Kipar, Latviju, Litvu, Luksemburg, Maltu, Sloveniju, Slovačku i Finsku.


Tagovi

Broj svinja Broj goveda Eurostat EU stočarstvo Svinje i goveda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.