Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo uz pomoć bicikla
  • 02.06.2017. 10:00

Svaki dan biciklom donese pa prodaje mlijeko, sir i kajmak

Hatija Beganović iz Čatrnje kod Gradiške svakodnevno na zelenoj pijaci u ovom gradu prodaje svježe mlijeko, kajmak sir, jaja, pileće meso, povrće , kukuruzovo brašno i sve ostalo što proizvede na svom skromnom imanju.

Foto: Boško Grgić
  • 5.312
  • 825
  • 0

Hatija je izračunala da joj treba još pet godina do penzije. Mlijeko i ostale proizvede doveze biciklom, prevaljujući svaki dan u oba smjera više od deset kilometara.

"Imam tri krave i one su mi sve. Hranim ih dobro kako bi imala što donijeti na pijacu i prodati. Svaki dan do podne sam na pijaci, poslije podne kod kuće pripremam sir, kajmak i mlijeko za sutra. Može se živjeti, samo treba raditi. Mnogi neće u štale, jer im smrdi, njima je lakši šverc i preprodaja, meni nije“, kaže Hatija.

Ova vrijedna Čatrnjanka živi sama u domaćinstvu. Poslove ne dijeli na muške i ženske. Radi uglavnom sve, bez ičije pomoći.

"Nemam drugog izbora. Ne vrijedi kukati. Nikakvu pomoć ni od koga ne dobijam. A treba platiti struju, druge dažbine, kupiti lijekove, hranu... Rad je jedini spas. Svako jutro ustajem u pet, a na spavanje idem u 10 naveče. Jedino nekoga platim za sakupljanje sijena. Poslove oko pripreme drva i ostale teže poslove radim sama“, kaže Hatija.

Biciklom godišnje na pijacu doveze preko 7 tona proizvoda

Hatija Beganović je godinama stekla povjerenje na zelenoj pijaci. Posjećuju je redovne mušterije koje dođu kupITI mlijeko, sir, kajmak ili jaja, popričaju o svemu po malo i tako iz dana u dan. Ova vrijedna žena kaže da je ponosna na svoj način života, jer zavisi isključivo od svog rada i zdravlja.

"Mnogi me pitaju zašto sve ovo dovozim biciklom, ja im kažem da mi je to najrentabilnije rješenje. Mogla sam ja kupiti automobil, pa lijepo sve potrpati u prtljažnik i dovesti u grad. Ali onda bi trebala samo raditi za gorivo, a tako ne ide. Svakodnevno biciklom dovezem više od 20 kilograma raznih proizvoda", kaže Hatija.

Hatija Beganović očekuje da će izdržati još pet godina, a onda u zasluženu penziju. A do tada biciklom treba iz Čatrnje do pijace donijeti preko 36 tona mlijeka, sira, kajmaka, jaja i povrća. Biciklom će do pijace i nazad prevaliti više od 20 hiljada kilometara. Hatijin primjer mogli bi prepisati mnogi nezaposleni, koji muku muče sa finansijskim problemima. Osim proizvodnje mlijeka na ovoakv način može se solidno živjeti i od ljekovitog bilja, sakupljanja ili prerade šumskih plodova, povrtlarstva ili živinarstva. Samo, kako reče Hatija, treba zasukati rukave i vjerovati u uspjeh. Sve ostalo dolazi samo po sebi.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Hatija Beganović Krave Sir Kajmak Mlijeko Jaja Čatrnje


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.