Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusne bolesti
  • 01.01.2016. 12:00

Svaka topla godina loša vijest i za stočare

Klimatske promjene ne utječu samo na ratare. Zbog visokih temperatura sve je evidentniji porast životinjskih bolesti.

Foto: pixabay.com
  • 69
  • 4
  • 0

Globalno zagrijavanje dovelo je do porasta i nekih bolesti koje se prije toga dugo vremena nisu javljaje, a što uvelike utječe negativno na životinje. Upozoravaju na to iz europske prehrambene industrije, a prenosi EurActiv. Klimatske promjene dakle pogađaju i životinje, a ne samo biljne vrste, a upravo njima zdravlje postaje sve više narušeno.

Globalne temperature u porastu dovele su do pojave novih i povratka starih bolesti, sudeći prema izvještaju i IFAH Europe, proizvođača životinjskih lijekova i ostalih zdravstvenih proizvoda.

Bolesti se šire na sjever zbog sve toplije klime

Posljedice Schmallenberg virusa

Bolesti se prenose putem vektora, grinja, komaraca, muha, parazita, bakterija i virusa. Zbog topije klime, vektori ovih bolesti putuju sjevernije i predstavljaju ozbiljnu prijetnju za zdravlje životinja u EU, govore iz ove organizacije. Često takve bolesti ne poznaju granice među zemljama, kao što je bio slučaj sa Schmallenberg virusom.

Schmallenberg virus uzrokuje deformacije kod fetusa krava, koza i ovaca, kao i smanjenje proizvodnje mlijeka. Virus je dobio ime po njemačkom gradiću Schmallenbergu gdje se pojavio 2011.

Do sada je pronađen u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Nizozemskoj, a pretpostavlja se da je došao iz Afrike. Rusija je od početka veljače 2012. zabranila uvoz njemačkog mesa u svoju zemlju, a inificiranih krda u Europi je tada bilo 3.444.

Slično, pojavila se tako i bolest plavog jezika. Prenose ju krpelji i obadi te neki komarci, najviše su pogođene ovce, kao i ostali kopitari. Bolest je pogodila obalu sjeverne Europe 2006., brzo se proširila i i dovela do trgovinskih barijera između zemalja.

Inovacija i nove tehnologije

Prema vodećim organizacijama u proizvodnji lijekova u Europi, postoji prijeka potreba za uvođenjem novih tehnologija kako bi se prilagodili novim izazovima. 2008., bolest plavog jezika zahvatila je najmanje 45.000 životinja diljem EU. Do 2009., ovaj broj je pao na 1.118, a u 2011. na samo 39. Postignuto je to cijepljenjem i ostalim preventivnim i kontrolnim mjerama. Te mjere je pozdravila i Europska komisija.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Klimatske promjene Bolest plavog jezika Pojava bolesti Uzgoj životinja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."