Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 10.07.2022. 18:00

Šumski požari su opasni za stoku

Prva studija o uticaju udisanja dima na mliječne krave dala je zabrinjavajuće rezultate

Foto: Depositphotos/Nikilev/ALesik
  • 57
  • 34
  • 0

Mnogo je istraživanja i studija koje su se bavile uticajem šumskih požar na ljudsko zdravlje, a malo o efektima dima od požar na stoku. Na sjeverozapadu SAD ovakvi požari su uobičajeni, a radi se o području gdje su brojne farme s više od dva miliona muznih krava i proizvodi se više od 25 posto mlijeka.

Nova studija Univerziteta Idaho pokazuje rezultate o uticaju udisanja dima na zdravlje i proizvodne karakteristike krava. Tim istraživača je istakao da nema studija koje pokazuju posljedice po životinje koje su izložene udisanju vazduha koji je pun štetnih materija od šumskih požara.

Pad proizvodnje mlijeka

Rezultati istraživanja su pokazali da udisanje ovih štetnih materija izaziva pad proizvodnje mlijeka, loše opšte zdravstveno stanje životinje i pad imuniteta.

Povećan nivo karbon monoksida izaziva ozbiljne zdravstvene posljedice kod ljudi. Zbog toga su istraživači željeli dobiti rezultate uticaja šumskih požara na mliječna goveda.

Životinje izložene dimu dale manje mlijeka i izgubile na težini (Foto: Depositphotos/linux1987)

Izgubile su i na težini

U istraživanju je proučavano 28 čistokrvnih krava pasmine Holstein i njihove teladi od jula do septembra 2020. godine. Njima su uzeti uzorci krvi i praćeni imunološki markeri i drugi metaboliti krvi kako bi se utvrdile promjene kao odgovor na čestice iz dima šumskog požara.

Upoređeni su rezultati dobiveni iz uzoraka prije, za vrijeme i nakon izlaganja. Podatke o kvalitetu vazduha pružila je stanica za praćenje udaljena manje od šest km od farme. Životinje su sedam dana bile izložene dimu od šumskih požara.

Osim manje proizvodnje mlijeka, izgubile su na težini. Rezultati uzoraka krvi su pokazali snažnu imunološku reakciju organizma što govori da je uticaj izuzetno visok. Potrebno je najmanje sedmica dana bez dima kako bi se oporavile i povećale količinu mlijeka.


Tagovi

Šumski požar Uticaj dima Štetnost Zdravlje krava Mliječne krave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.