Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 27.12.2022. 07:30

Šuga svinja može izazvati uginuće prasadi

Pojavi šuge svinja pogoduju visoka vlažnost, temperatura od 25ºC, prenatrpani objekti, prisustvo glodara i drugi faktori

Foto: Depositphotos/velkol
  • 88
  • 13
  • 0

Sarkoptoza ili šuga svinja je često oboljenje, ali se na nju ne obraća pažnja. Najopasniji je parazit koji se javlja na koži, a može da uzrokuje velike ekonomske gubitke za male i velike farme koje se bave uzgojem svinja.

Pojavljuje se periodično. Može da zahvati samo jedan dio ili cijelu površinu kože. Izaziva je mali parazit Sarcoptes scabiei var. suis, koji ostaje neprimijećen tokom rutinskog pregleda. Ima male dimenzije tijela, do 1 mm. Progriza kožu i prodire u nju gdje prave kanale, a ženke polažu do 60 komada jaja u toku svog života. Cijeli razvojni ciklus larve traje između 12 do 15 dana, a može biti duži. Odrasli izlaze na površinu kako bi se parili, a zatim se vraćaju i prave nove tunele. Žive dvije sedmice.

Simptomi su crvenilo, kraste, češanje

Zaraza može biti asimptomatska, naručito kod odraslih divljih svinja. Potrebno je promatrati životinje. Prasad koja se češe se izoluje u poseban boks. Prvi simptomi se pojavljuju na koži glave. Oko 80 posto parazita javlja na ušima, posebno na unutrašnjoj strani. Zatim oko očiju i šire se dalje prema vratu, leđima i bočnim stranama tijela. Na površini se javlja crvenilo, zadebljanje, kraste i nabori, a čekinje ispadaju. Životinje se učestalo češu o predmete i zidove, nemirne su. Jaka pojava izaziva smrtnost prasadi, a rastu troškovi veterinarskih usluga jer slabi imunitet i javljaju se druga oboljenja.

Oboljele svinje su često agresivne.

Kada se ne sprovodi liječenje dolazi do smanjene konverzije hrane, slabijeg dnevnog prirasta i mršavljenja. Širenju šuge pogoduje temperatura iznad 25ºC, povećana vlažnost, ali i prisustvo glodara koji prenose parazite. Osjetljivost na šugu se povećava ako su uslovi uzgajanja nehigijenski, ishrana nepravilna ili s viškom kalcija, prevelik broj grla u objektu, kao i transport.

Ako smjesu za svinje pravite sami - pazite na omjere

Prisustvo parazita se utvrđuje uzimanjem uzoraka s najmanje 10 posto grla. Sumnjive površine na tijelu svinje se stružu, najbolje s prasadi starijih od šest sedmica i gravidnih krmača. Uzorci se mogu uzimati i na druge načine.

Kada se ne sprovodi liječenje dolazi do smanjene konverzije hrane (Foto: Depositphotos/ilfede)

Mjere suzbijanja

Kada se utvrdi prisustvo parazita preduzimaju se mjere suzbijanja. Tretiraju se sve životinje na farmi. Prije primjene lijeka obavlja se pranje sapunicom kako bi koža omekšala, a zatim se namaže prepisani lijek. Ostavi se nekoliko dana. Postupak se ponavlja. Preventivno se nerasti tretiraju najmanje dva puta u toku godine, na proljeće i pred zimu. Krmače prije svakog prašenja. Prasad prije ulaska u tov, kao i nazimice, prije odvajanja za priplod.

Postoje razni preparati, a najčešće su u obliku maziva, preparata za polivanje i aerosoli za prskanje životinja, injekcija, dodataka hrani. Najlakše se primjenjuju injekcije. One djeluju na svako grlo pojedinačno, ali ne ubijaju jajašca. Zbog toga se primjenjuju dva puta, obično u intervalu od 14 dana.

Mogu se primjenjivati i narodna sredstva, ali uvijek uz nadzor veterinara. Koristi se preprat od bijelog luka. Priprema se kada se 100 g bijelog luka sitno nasiječe i prelije s pola litra ulja gorušice, senfa. Dobro se promiješa, zagrijava dok ne proključa i na laganoj temperaturi kuha još 20 minuta. Poslije hlađenja se procijedi i spremno je za upotrebu. Lovci su nekad preventivno koristili smjesu vrhnja i baruta za mladu prasad divlje svinje koju bi pronašli i uzgajali.


Tagovi

Šuga svinja Sarkoptoza Svinje Sarcoptes scabiei var. suis Parazitska bolest svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.