Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zarazne bolesti
  • 29.12.2016. 18:00

Subvencije zbog kvrgave kože i plavog jezika

Vlada FBiH je obezbijedila subvencioniranje veterinarskih dijagnostičkih laboratorija za provođenje ispitivanja na zarazne bolesti dostavljenih uzoraka.

Foto: Pixabay/bkahti
  • 1.094
  • 54
  • 0

Federalna vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo" utvrđenog Budžetom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Dopunom je predviđeno subvencioniranje veterinarske dijagnostičke laboratorije u Federaciji BiH za provođenje ispitivanja na zarazne bolesti dostavljenih uzoraka.

U razlozima za donošenje ove odluke je navedeno da je na području Federacije BiH pogoršana epidemiološka situacija zbog pojave novih bolesti kod životinja kao i širenja već prisutnih bolesti. Vlada Federacije BiH je na 70. sjednici održanoj 22.9.2016. godine donijela Odluku o dopuni liste zaraznih bolesti životinja od posebnog interesa za Federaciju BiH kojom su bolesti plavog jezika i bolest kvrgave kože stavljene na listu bolesti od posebnog interesa za Federaciju BiH.

Kako se radi o bolestima koje do sada nisu bile prisutne na području Federacije BiH i bolesti čiju pojavu nije moguće predvidjeti, a zahtijevaju hitno djelovanje, bilo je potrebno preraspodijeliti sredstva unutar ovog programa i obezbijediti subvencioniranje veterinarskih dijagnostičkih laboratorija u Federaciji BiH za provođenje laboratorijskog ispitivanja na zarazne bolesti dostavljenih uzoraka, navode iz Ministarstva.

Foto: Pixabay/bkahti2


Tagovi

Federalna vlada Subvencije Veterinarska dijagnostika Plavi jezik Kvrgava koža


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.