Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativna tehnologija
  • 02.04.2022. 18:00

Stočna hrana: Najveće evropsko postrojenje za uzgajanje insekata u Poljskoj

Sistem za uzgajanje insekata kreirala je njemačka kompanija WEDA, a u tvornici će se svakodnevno proizvoditi i hraniti 550 tona supstrata.

Foto: WEDA
  • 126
  • 26
  • 0

Poljska kompanija HiProMine iz Robakowa kod Poznanja uzgaja protein za stočnu hranu na bazi insekata i to u industrijskim razmjerima koristeći crnu vojničku muhu. Ovo će biti najveće evropsko postrojenje za uzgajanje insekata.

Sistem za uzgajanje insekata kreirala je njemačka kompanija WEDA Dammann & Westerkamp GmbH, a u tvornici će se svakodnevno proizvoditi i hraniti 550 tona supstrata. Ova tehnologija stvara lanac ishrane u kojem insekt čini most između biljnog otpada i održive hrane za životinje.

Prehraniti rastuću svjetsku populaciju

Naime, insekti su jedini izvor proteina za koji se sirovina može iskoristiti sto posto u poređenju s drugom stočnom hranom. Tokom svog života larve crne vojničke muhe Hermetia illucens se hrane isključivo organskim otpadom. Muhe imaju brz razvoj, a larve se uzgajaju veoma kratko, tek sedam dana.

Predviđa se da će upotreba ove vrste u budućnosti dati važan doprinos u ishrani rastuće svjetske populacije na način koji štedi resurse.

U kompaniji WEDA napominju da ova metoda uzgoja ne stvara otpad i ne sadrži problematične materije. "Krajnji proizvodi su bez antibiotika i genetski modificiranih organizama", izjavio je menadžer proizvoda WEDA, Jens Feldhaus. 

Ekološki izvor proteina koji je jeftin i bogat hranivima

Insekti imaju potencijal da postanu jeftin, hranivima bogat i ekološki izvor proteina za svu stočnu hranu, ako se tehnologija proširi širom svijeta. Stočna hrana na bazi insekata već je odobrena za domaće životinje, perad, svinje i akvakulturu.

Slično su, istina u manjem obimu, radili i u Keniji 2020. godine, a vojničke su muhe hranili otpadom iz trgovina i tržnica. 

Kukci nisu namijenjeni samo u hranidbi stoke. Osušeni žuti crvi brašnara su u EU u prometu od prošle godine nakon što je 27 država članica dalo zeleno svjetlo prijedlogu da se ličinke kukca Tenebrio molitor stave na tržište kao nova hrana


Tagovi

WEDA Larve insekata HiProMine Stočna hrana Hermetia illucens Jens Feldhaus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić