Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena stoke
  • 14.10.2020. 11:30

Stočaru od njegovog bika 1.300, a otkupljivačima i trgovcima 3.300 eura?

Još gora situacija je u svinjogojstvu. Svinja za koju je uzgajivač od kupca dobio 107,88 eura prodata je u mesnici za 302,25 eura, izračunao je Sindikat poljoprivrednika Slovenije.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL (ilustracija)
  • 451
  • 253
  • 0

Farmer za bika sa 400 kilograma čistog mesa dobije 1.300 eura, a otkupljivači, klaonice i trgovci ukupno 3.300 eura, rezultat je do kojeg je došao Sindikat poljoprivrednika Slovenije.

Za bika iste težine prije osam godina njegov vlasnik bi dobio 342 eura više ili ukupno 1.557 eura. 

Zbog sve manjeg djela kolača koji ostaje uzgajivačima, slovenačko stočarstvo je u sve većoj krizi, smatra Sindikat. Sve je manja ponuda goveda, a taj trend će se nastaviti i ubuduće jer stočari drže manje životinja nego što bi ih držali da je bolja otkupna cijena. Najveća je greška, smatraju, što nisu dogovorena pravila sudjelovanja učesnika u lancu od proizvodnje do prodaje finalnog proizvoda.

Jeftino meso iz inostranstva muči i ove poljoprivrednike

Zato klaonice i trgovine kupuju jeftino meso u inostranstvu, a domaći farmeri prodaju živu stoku u Austriju, Italiju i druge zemlje sa namjerom da postignu bolju otkupnu cijenu koja im garantuje tek golo preživljavanje.

Slična ili još gora situacija je i u svinjogojstvu, piše slovenački Kmečki glas.

Pri obračunu koliko učesnici dobiju od svinje teške 100 kilograma žive vage (57 kg mesa), sindikati su uzeli u obzir cijene mesa u vitrinama, odnosno mesa koje mesar reže kupcima ispred sebe. Prodajne cijene u maloprodaji, u butiku (pakovano, marinirano) još su veće. Jednostavnom računicom došlo se do zaključka da je svinja za koju bi svinjogojac od kupca dobio 107,88 eura odnosno 118,13 eura sa porezom, prodata u mesnici za 302,25 eura.

Za svaki dolar potrošen na hranu američki poljoprivrednik dobije tek 7,8 centi

Proračun nije uzeo u obzir vrijednost jestivih iznutrica, posebno slanine koja se dodaje mljevenom mesu te u daljoj preradi raznih proizvoda kao što su kobasice, salame i slični proizvodi.

Svinjogojcu 2,5 puta manje od ostalih u lancu 

Kao i kod bika nešto je i ovdje, pri podjeli svinja, ozbiljno pogrešno, ističu u ovom sindikatu poljoprivrednika. Svinjogojac mora toviti 30 do 35 kg prasadi u vrijednosti oko 65 eura po komadu, osigurati uzgojni prostor, hraniti ih tri i po mjeseca...

Ne računajući svoj rad na kraju dobija dva i po puta manje od ostalih u lancu ili 40 odsto od konačne prodajne cijene. Bilo bi zanimljivo kad bi se i u Bosni i Hercegovini sprovelo slično istraživanje.

Kako sada stvari stoje u stočarstvu, posebno u svinjogojstvu, rezultat u dijeljenju kolača od prodate svinje ili bika, za našeg seljaka bi bio još nepovoljniji. Ako se ne varamo?!


Tagovi

Bik Farmer Otkupljivači Trgovci Svinje Mesnoprerađivačka industrija


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."