Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo u EU
  • 17.10.2020. 12:00

Stočarstvo osigurava hranu i radna mjesta, ali i onečišćuje - kakva ga budućnost čeka?

Evropska komisija je sprovela studiju pod nazivom: Budućnost stočarstva u EU: Kako doprinijeti održivom prehrambenom sektoru?, koja daje zanimljive informacije i odgovore.

Foto: Bigstock/guruxox
  • 116
  • 183
  • 0

Stočarski sektor Evropske unije ima dalekosežne ekološke, ekonomske i socijalne učinke. Povećavanje održivosti naših prehrambenih sistema zahtijeva sagledavanje sva tri aspekta.

Njegov uticaj na okoliš je značajan, kako negativno, na primjer u pogledu emisija stakleničkih plinova, tako i pozitivno, u pogledu održavanja trajnih pašnjaka, koji pridonose biološkoj raznolikosti i predstavljaju važan sliv ugljika.

Iako je već dosta toga učinjeno po pitanju smanjenja negativnih uticaja, može se učiniti još više. To je ujedno jedna od glavnih tema Studije o budućnosti stočarstva u EU: Kako doprinijeti održivom poljoprivrednom sektoru?, koju je objavila Evropska komisija.

Zapošljava oko 4 miliona ljudi

Širom EU ovaj sektor igra važnu ekonomsku i socijalnu ulogu. Na primjer, 2017. godine vrijednost te proizvodnje iznosila je 170 milijardi eura, što predstavlja 40% ukupne poljoprivredne aktivnosti. Zatim, evropske farme stoke zapošljavaju oko 4 miliona ljudi.

Što se tiče potrošnje, proteini životinjskog porijekla pokrivaju preko 50% ukupnog sadržaja u našoj prehrani. Očekuje se da će ove godine svaki Evropljanin pojesti 69,5 kilograma mesa i popiti 236 litara mlijeka.

Međutim, posljednjih godina potrošnja mesa i mliječnih proizvoda počela je opadati, a očekuje se da će se dodatno smanjiti do 2030.

Smanjiti potrošnju mesa za 70% do 2030. - velike štete za stočarski sektor?

Primjetan je i pomak u potrošačkim korpama uz smanjenje potrošnje govedine, a sve više ljudi zamjenjuje svinjetinu mesom peradi.

Emisije štetnih plinova povećava transport i prerada

Naučnici opisuju i uticaj na okoliš u pozitivnom i negativnom smislu. U 2017. poljoprivredni sektor EU proizveo je 10% ukupnih emisija stakleničkih plinova u regiji, što je manje od industrije (38%) ili prometa (21%). Kad se uključe emisije povezane sa proizvodnjom, transportom i preradom stočne hrane, stočarstvo je odgovorno za 81 do 86% ukupnih poljoprivrednih emisija.

Podrigivanje i nadimanje preživara stvara metan sa kojim se Evropa ne zna boriti?

Zatim, uzgoj stoke doprinosi prisutnosti viška azota u evropskim vodenim okolišima dok je istovremeno glavni emiter amonijaka, što dovodi do značajne štete u životnoj sredini. Takođe, utiče i na zalihe ugljika u tlu. Na primjer, pretvaranje obradivog zemljišta u pašnjake ili šume dovodi do povećanog skladištenja ugljika, a obrnuto uzrokuje suprotan učinak, što dovodi do povećane emisije ugljika.

Stoka igra ključnu ulogu u korištenju zemljišta, a što isto tako ima pozitivne i negativne posljedice na lokalnom i globalnom nivou, sa na primjer promjenom namjene zemljišta za hranjenje životinja i upravljanje stajskim đubrivom. Osim toga, stoka, naročito preživari, mogu imati pozitivan uticaj na biološku raznolikost i ugljik u tlu održavanjem pašnjaka te optimizovanom upotrebom stajnjaka.

Povećavanje održivosti u stočarskom sektoru

Studija naglašava i rizik ako se poveća globalna potražnja za mesom. Naime, tada bi se proizvodnja i s njom povezani uticaji premjestili iz EU u druge dijelove svijeta. S druge strane, smanjenje stočarske proizvodnje možda neće dovesti do održivijih poljoprivredno-prehrambenih lanaca.

EK: Izravno poticati farmere i šumare da koriste usjeve koji zadržavaju ugljik u tlu

Istraživanje ističe i važnost različitih proizvodnih modela koji imaju različite pozitivne i negativne ekološke performanse. Konačno, istraživači utvrđuju da se u tranziciji prema održivijim prehrambenim sistemima ne može zanemariti ekonomska i socio-kulturna važnost ovog sektora. Dakle, stočarstvo je više od proizvodnje hrane.

Sugeriše se da bi se njegovi koncepti trebali razvijati tako da pružaju niz dobara i usluga, umjesto da se vode isključivo ciljem proizvodnje. Klima, zdravlje i dobrobit životinja trebaju biti u središtu inovacija budućih stočarskih sistema.


Tagovi

Evropska komisija Studija Budućnost stočarstva Stočarstvo Uticaj Klimatske promjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]