Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 09.12.2015. 09:30

Stočarstvo iz fotelje

Sigurno ste čuli za robote za mužnju, a je li Vam poznato da postoje spravice koje prate pčele, zamjenjuju ovčarske pse, alarmiraju kada je krava u estrusu ili ispituju kvalitetu vode?

Foto: depositphotos.com
  • 232
  • 9
  • 0

Svjedoci smo svakodnevnog razvoja digitalnih tehnologija u svim sferama života, a robotika je najbrže rastuća grana privrede, te je svoju primjenu našla i u poljoprivredi. Timovi mladih IT inženjera rade na softverima i robotima koji će, između ostalog, biti upotrebljavani u stočarstvu. Roboti olakšavaju i ubrzavaju rad, smanjuju fizičke napore poljoprivrednika, a i privlače mlade stručnjake da se bave poljoprivredom primjenjujući nove tehnologije.

Roboti za mužnju

Kompanija "Insentec" je razvila potpuno automatiziran uređaj za mužnju krava, pod nazivom "Galaxy Astrea 2020". Ovaj uređaj može se ostaviti čak i na otvorenom, u sezoni vegetacije, kada su grla na paši. Krava dobrovoljno ulazi, muze se i izlazi. Tom prilikom trpi manje stresa. Također, upotrebom ovog uređaja, po riječima proizvođača, drastično je smanjena mogućnost povrjeđivanja grla. Uređaj koristi lasersko navođenje kako bi muzne čaše brzo, lako i pouzdano bile postavljene na vime. Uređaj je u potpunosti automatiziran i obuhvaća fazu pranja vimena, postavljanja muznih čaša, mužnju uz istovremeno hranjenje životinja, skidanje muznih čaša, ispumpavanje mlijeka iz sustava u kolektore (laktofrize) i pranje sustava uz konstantno praćenje mliječnosti i muznosti grla, kao i kvalitete mlijeka dobivenog od njih.

Robot za mužu
Robot za mužnju

SMS za estrus

Kao što je poznato, oplodnja krava zavisi od pravovremenog osjemenjivanja kvalitetnim sjemenom. Švicarska kompanija "Anemon" razvila je sustav senzora kojim se prati tjelesna temperatura i različite aktivnosti krava, na osnovu kojih se registrira kada je grlo u estrusu. Kada sustav registrira estrus kod određenog grla, on šalje vlasniku SMS poruku sa rednim brojem grla koje je u estrusu. Proizvođači se hvale da je točnost ovog sustava i preko 90%.

Uređaj za otkrivanje estrusa
Uređaj za otkrivanje estrusa kod krava

Nebeski ovčarski psi

nebeski ovčar
"Nebeski ovčar"

Svakom ovčaru je poznato da bez dobrog ovčarskog psa ne može mnogo toga učiniti. Zato svi ovčari iznimno poštuju i čuvaju svoje pse, koji su im velika pomoć. Ali, što učiniti kada jednostavno ne postoje uvjeti za nabavku ili korištenje dobrih ovčarskih pasa? Kompanija "Sky fly photography" se bavila ovom problematikom.

Oni su u martu 2015. godine započeli sa upotrebom bespilotnih letjelica, takozvanih dronova umjesto ovčarskih pasa, i to sa velikim uspjehom. Iako još uvek nije razvijena za komercijalnu upotrebu, smatra se da će mnogi proizvođači uskoro početi koristiti ovu ideju i razviti sustave "nebeskog ovčarstva".

Osobni pratitelj pčela

Jeste li se pitali gdje to sve pčele idu, kolike udaljenosti prijeđu, i na koliko cvjetova slete da bi u košnicu donijeli polen i nektar? Kompanija "Tumbling Dice" se bavila ovom problematikom. Oni su razvili sićušne uređaje naziva "Rana" koji se lijepe na trup pčela, prate njihovo kretanje i njihovo ponašanje. Iako ovi uređaji za sada imaju samo znanstvenu svrhu, uskoro bi moglo početi i njihovo komercijalno korištenje.

Plivajući roboti

E bee
E bee AG dron

Znanstvenici iz laboratorija "Pacifik northwest" kreirali su lažne ribe sa senzorima. Ove lažne ribe se za sada koriste kako bi nadgledale utjecaj hidroelektrana na ribe u umjetnim jezerima. Budući da bilježe parametre kvalitete vode, mogu se koristiti i u ribnjacima (šaranskim, a pogotovo onima s pastrvama) kako bi se na vrijeme reagiralo ako dođe do pada kvalitete same vode.

Leteći poljoprivrednik

Bezpilotna letjelica u tipu drona eBee AG, koju je razvila kompanija "SenseFly" leti iznad usjeva. Ova nebeska letjelica leti po unaprijed određenoj putanji. Tom prilikom šalje podatke za računalnu obradu na osnovu slika koje je napravila. Ova stvarčica se pokazala vrlo korisnom prilikom mapiranja određenih parcela.

Foto: depositphotos.com; xtrekx


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ribarstvo Pčele Krave Estrus Nove tehnologije Roboti Mužnja Ovčarski psi Oplodnja krava Robotizacija


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.