Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija
  • 25.09.2016. 15:00

Stočarima iz Rogatice 30 steonih junica

Sve podijeljene junice uvezene su iz Austrije i veterinarski su pregledane prije nego što će doći u BiH.

Foto: Bigstockphoto/DmitryP
  • 217
  • 7
  • 0

Poljoprivrednicima s područja Opštine Rogatica podijeljeno je još 30 steonih junica. Sve junice uvezene su iz Austrije i veterinarski su pregledane prije nego što će doći u BiH. Junice su 21 dan boravile u karanteni u Odžaku i ponovo su podvrgnute detaljnim pregledima, tako da stručnjaci veterinarske struke jamče za njihovo odlično zdravstveno stanje.

Svi korisnici projekta potpisali su ugovore kojima su se obvezali da će junice držati najmanje 3 godine u svom vlasništvu. Jedina njihova obveza jest da prvo tele stave na raspolaganje nekom drugom korisniku, i to onda kad ono ima više od 120 kg, odnosno od 2 mjeseca starosti. Poljoprivrednici koji dobiju telad nemaju nikakvih daljnjih obaveza, piše rogatica.com.

Podsjećamo, u februaru je podijeljeno 40 steonih junica za isto toliko domaćinstava čiju je nabavku iz Austrije donirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju. Vrijednost jednog grla je oko 5.000 KM. Do sada je donacije dobilo 390 korisnika, od kojih 170 steone junice, a donirano je i 40 mini stada ovaca, 15.000 sadnica voća, košnice za pčelarstvo...

Foto: Bigstockphoto/DmitryP


Tagovi

Rogatica Steone junice Donacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.