Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Humanitarna akcija
  • 27.05.2019. 14:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Tjentište, Humić

Stočari donirali 23 ovce i devet janjadi za porodicu Humić

Edin Mameldžija je sa prijateljima koji se bave stočarstvom, iz čitave BiH pokrenuo i uspješno relizovao akciju doniranja i prikupljanja ovaca za porodicu Humić nakon što su im vukovi zaklali 20 ovaca.

Foto: Pixabay/literaturschock
  • 325
  • 78
  • 0

Nakon što su krajem aprila u selu Humić, u blizini Tjentišta, na imanju Hajrudina (60) i Razije Humić (58) vukovi zaklali 20 ovaca i to u dva navrata u razmaku od tri dana, Edin Mameldžija iz Turbeta pokrenuo je akciju doniranja i prikupljanja ovaca za porodicu Humić. 

Humići su porodica koja se među prvima vratila na svoja ognjišta, a žive isključivo od stočarstva. Malo je reći kako je šteta koju su vukovi u svom krvavom piru napravili zaklavši prvo sedam ovaca, a onda 13 ovaca i jagnjadi među kojima su bila i dva velika ovna za Humiće bila velika. Ostalo im je svega 12 ovaca i petero jagnjadi koje su morali držati ispred samih kućnih vrata. 

Tada su izjavili kako ih je taj čin dokrajčio jer nemaju nikakva primanja. 

No, nisu ostali sami, kako piše Travnički.info, Edin Mameldžija je sa prijateljima koji se bave stočarstvom, iz čitave BiH pokrenuo i uspješno relizovao akciju doniranja i prikupljanja ovaca za porodicu Humić. Tako su se u akciju uključili stočari iz Kozarca, Jajca, Donjeg Vakufa, Bugojna, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Travnika, Turbeta, sa Vlašićkog platoa, iz Karaule, Han Bile, Duba, Visokog, Sarajeva i Foče te Lovačko društvo, takođe iz Foče. 

Angažirao je Mameldžija i firmu u kojoj radi pa su mu donirali sredstva za gorivo da obiđe sva spomenuta mjesta i prikupi doniranu stoku. 

Humići nisu znali da se za njih prikuplja pomoć pa su bili više nego oduševljeni ovim činom. Dobri su ljudi za njih prikupili dvadeset i tri ovce i devet janjadi za koje se nadamo da će biti pošteđeni vukova toga kraja. 


Tagovi

Humanitarna akcija Donirali ovce Porodica Humić Vukovi Zaklane ovce


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...