• Prehrana pastirskih pasa
  • 23.04.2017. 12:00

Što jedu ovčarski psi?

Za pastirske pse najvažniji su pravilno izbalansirani obroci, koji uključuju ugljikohidrate, proteine, minerale i vitamine. Ovaj način prehrane osigurat će psu dobru kondiciju.

Foto: szcstms / Pixabay
  • 2.369
  • 188
  • 0

Kada govorimo o radnim psima, prvenstveno se misli na lovačke i pastirske pasmine, zatim pasmine koje se koriste u trkama, psima za vuču, i naravno za policijske i pse koji se koriste u vojsci.

Mnogi možda ne znaju da se prehrana ovih pasa treba razlikovati od prehrane pasa koji se drže u stanovima kao kućni ljubimci, pa čak i od onih koji su čuvari gospodarstva.

Raspitajte se o navikama u prehrani

Osobe koje nabave pastirskog psa prvo se trebaju raspitati kod odgajivača što bi njihov pas trebao jesti, a što ne, koliko puta dnevno treba jesti i daju li mu se obroci ujutro ili navečer.

Težina psa također igra veliku ulogu, a ona ovisi i o težini rada koji obavlja neki pas. Zato je logično da bi psi koji više rade, trče i troše energiju trebali jesti za 50 do 100% više od uobičajene potrebe za održavanje. Pri tome, treba voditi računa da se ne pretjera u obrocima, ali i da im se obroci ne ukidaju, jer pastirski, odnosno radni psi ne smiju biti ni previše debeli, a ni premršavi.

Pastirskim psima hrana se daje prije zadataka (izvođenja stada na ispašu) jer su tada poslušniji.

Kako postići idealnu težinu?

Najbitnije je da vlasnici psima daju pravilno izbalansirane obroke, gde će biti zastupljeni ugljikohidrati, proteini, minerali i vitamini. Ovaj način ishrane osigurat će psu dobru kondiciju.

Povećanje energetskih potreba kod pastirskih rasa pasa ne ovisi samo samo o tome koliko se troše i koliko trče, već i o klimatskim uvjetima u kojima žive. Tako prehrana ravničarskog pulija nije jednaka prehrani šarplaninca.

Za prosječnog pastirskog psa, koji pretrči recimo pet do 10 kilometara, dnevni unos energetskih namirnica treba biti od 10 do 15% veći u odnosu na druge pse. Kako se kilometraža povećava, tako treba povećavati i unos hrane.

Glavni sastojci za održavanje kondicije i mišićne mase pasa su masti i ugljikohidrati.

Prehrana šarplaninca

Za pastirskog psa šarplaninca, koji po pravilu nije probirljiv, preporučuje se da u prehrani preovladava meso. Ovim psima treba treba uvoditi i povrće, kao i mliječne proizvode. Šarplanincima najviše godi kuhana junetina i svinjetina, jaja, riža, povrće, kukuruzno brašno. Treba paziti da se ne prejedaju.

Prehrana kavkaskog ovčara

Kavkaski ovčari su psi koji mnogo jedu, ali ne treba vas iznenaditi ako ne pipnu hranu i po nekoliko dana. Ovim psima, uz hranu, treba najmanje dva puta tjedno davati mlijeko. Odrasli psi jedu jednom dnevno, a obrok se treba sastojati iz mesa, jaja, povrća, ribe i žitarice.

Prehrana turskog kangala

Kada je u pitanju prehrana turskog kangala, ona ne smije biti jednolična i ovog psa nikada ne hranite granulama. Njemu su potrebni meso, jaja i žitarice.

Nemački ovčari trebaju jesti goveđe meso, ribu, raznovsno povrće i rižu.

Prehrana pulija

Puli nije probirljiv, kao ni šarplaninac, ali im se prehrana znatno razlikuje. Puli može jesti i ono što ljudi jedu, ali po pravilu treba jesti tri puta dnevno, i to raznovrsnu hranu, a ne samo jednu vrstu hrane. Znači, mogu jesti i granule, konzerve, a u hranu im možete stavljati i kruh.

Napravite izbalansiran obrok

Iako ne godi svakom psu ista hrana, ono što je zajedničko za pastirske pse jest izbalansiran obrok, koji bi trebao izgledati ovako: u porciji neka se nađe trećina povrća, trećina ugljikohidrata i trećina mesa.

Međutim, ako je vaš pas stalno u pokretu, obrok bi trebao izgledati ovako: hrana koja daje energiju 70 do 80%, proteinska hrana od 20 do 30% od ukupne hrane. Vitamine će pas najviše dobiti iz jaja i sirove jetrice.

Najbolji izvor ugljikohidrata jesu žitarice: riža, kukuruz, ječam i druge. Ove žitarice obavezno skuhati.

Ipak, ne preterujte sa žitaricama, jer one mogu smanjiti učinak radnih pasa, tako što će se u mišićima nagomilavati mliječna kiselina.

Foto: szcstms / Pixabay


Tagovi

Prehrana Hrana Proteini Ovčarski pas Minerali Pas


Autorica

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.