Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti probave
  • 05.03.2016. 12:00

Što je nadun i kako ga spriječiti?

Nadun predstavlja poremećaj koji izaziva proširenje buraga uslijed prekomjernog nakupljanja gasova i najčešće se javlja kod goveda i ovaca,. Kako ga spriječiti, a kako liječiti?

Foto: bigstockphotos.com
  • 13.972
  • 279
  • 0

Nadun (timpanija) predstavlja poremećaj koji izaziva proširenje buraga uslijed prekomjernog nakupljanja gasova i najčešće se javlja kod goveda i ovaca. Razlozi zbog kojih dolazi do pojave naduna su brojni i uglavnom su vezani za ishranu životinja.

Faktori koji utječu na pojavu naduna

Kada se nakon zimske ishrane prijeđe na ispašu, uz izostanak prethodnog navikavanja životinja na novu vrstu hrane, vrlo često dolazi do pojave naduna. Ispaša životinja u rano proljeće, kada su pašnjaci bujni i vlažni i kada lišće sadrži velike količine rastvorljivih proteina je veliki problem. Najopasnija je svakako mlada lucerka, zatim i djeteline (crvena i bijela), ali i druge mahunarke (grašak, grah, grahorica). Također, i ozima žita mogu biti opasna ukoliko se koriste za ispašu u rano proljeće.

Postoji i individualna sklonost ka nadunu, uslijed njihovih fizičkih osobina. Stručnjaci se slažu da treba iz priploda izlučiti grla kod kojih se često javlja nadun, ali i njihovo potomstvo. Pored ovoga, postoje i drugi uzroci koji izazivaju nadun. Neki od njih su: prekomjerna količina koncentrata u ishrani, napajanje stoke neposredno prije i poslije ispaše, ishrana na pašnjacima koji se pretjerano đubre urejom, pa čak i neadekvatan prelazak sa ishrane mlijekom na ishranu kabastim hranivima kod teladi.

Nadun se može javiti i kao posljedica onemogućenog izbacivanja gasova iz buraga uslijed izostanka "podrigivanja", što može biti zbog začepljenja jednjaka, atonije buraga, slabog lučenja pljuvačke i drugih oboljenja digestivnog sistema. Nadun izaziva velike probleme kod životinja, a najveća opasnost nastaje zbog poremećenog disanja i funkcioniranja krvotoka jer može doći do ugušenja.

Vrste naduna

Prema sadržaju u buragu nadun se može podijeliti na pjenušavi i nadun sa slobodnim gasom, dok prema brzini i tijeku bolesti može se izvršiti podjela na akutni i kronični nadun. Pjenušavi nadun se najčešće javlja kod ishrane na pašnjacima. Nastaje kada se uslijed velike količine proteina u hrani formira proteinski film u buragu, uslijed čega gas ostaje zarobljen u buragu i stvara se pjena. Kako se pjena formira, sve više gasa ostaje zarobljeno, burag se širi i postaje vidljiv sa lijeve strane životinje. Ako se ne reagira, može doći do uginuća životinje zbog nemogućnosti disanja.

Akutni nadun nastaje uslijed brzog nakupljanja gasova u buragu, često sat vremena nakon ispaše ili prejedanja, mada postoje izuzeci i da do naduna dođe i nekoliko dana poslije prve ispaše. Potpuno zdrave životinje mogu dobiti nadun i uginuti u roku od nekoliko sati. Ako je akutni nadun pjenušav, tijek bolesti je veoma kratak. Životinja se guši, grči, gubi svijest, a smrt može nastati već za 3 do 4 sata nakon pojave prvih težih simptoma. Ako je akutni nadun slobodnim gasom, gladna jama je ispunjena gasom i poprima oblik polulopte.

Kronični nadun predstavlja periodično ponavljanje nadutosti buraga uslijed gasova. Ukoliko traje duže vremena, dolazi do slabljenja životinje. Ova vrsta naduna je karakteristična kod teladi koja naglo pređu sa ishrane mlijekom na ishranu čvrstom hranom.

Kako spriječiti pojavu naduna?

Da ne bi došlo do naduna, treba odstraniti sve faktore koji mogu utjecati na njegovu pojavu. Grla bi trebala biti na pašnjacima sa mladim leguminozama tek nakon podizanja rose, i treba izbjegavati napasanje kada pada kiša, budući da i velika količina vlage utječe na pojavu naduna. Preporuke su i da se prije puštanja na takve pašnjake grlima daje sijeno.

Grla se nakon zimske ishrane moraju postepeno navikavati na ispašu, i to minimalno 6 do 7 dana, i to tako što će se svakog dana povećavati broj sati koja grla provode na ispaši, uz prethodno hranjenje visoko kvalitetnim sijenom. Iako je vrlo nezgodno u praksi ovo izvesti, treba se potruditi, jer će se burag naviknuti na preradu ove hrane, i nakon toga životinje mogu ostajati sve vrijeme na ispaši. Svakako prvih dana životinje na ispaši se moraju stalno promatrati i na prve znake pojave naduna brzo reagirati.

Što raditi kada dođe do naduna?

U terapiji naduna treba djelovati što prije. Prvi korak u liječenju nadutosti je ukidanje hrane i faktora koji su utjecali na pojavu naduna. Terapija se određuje na osnovu vrste naduna i težine slučaja, te je neophodno odrediti da li se radi o pjenušavom ili nadunu slobodnim gasom. Tehnike koje se koriste u liječenju nadutosti su sondiranje, ruminotomija i troakiranje kako bi se brzo oslobodila velika količina gasa koji se u buragu skuplja.

U terapiji za tretiranje naduna se koriste sredstva koja sprječavaju fermentaciju sadržaja u buragu (ulje ili mlijeko u količini 0,5 - 1l), kao i ona koja razaraju pjenu i smanjuju njen površinski napon (metilsilikoni Tympanol, Sicavet i dr).

Što se tiče režima ishrane, životinji se na 24 sata uskraćuje hrana, a zatim joj se daju oprezno mali obroci finog sijena. Ukoliko je sve u redu, obrok se povećava postepeno do punog obroka sedmog dana. Nakon osam dana se mogu postepeno uvesti i koncentrirana hraniva.

Foto: bigstockphotos.com;Oskanov


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Tagovi

Ishrana Pašnjak Ispaša Ovce Goveda Lucerka Kabasta hraniva Nadun Timpanija Burag Rumen Koncentrirana hraniva Gas


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.