Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Jokić
  • 17.06.2022. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor

Stigle junice iz EU - proizvodit će novih osam miliona litara mlijeka

Simentalke su u karantinu dvadesetak dana, predstoje im određene analize

Foto: Screenshot/TVK3
  • 338
  • 125
  • 0

Prvi kontigent, od ukupno 123 junice iz zemalja Evropske unije stigao je u Republiku Srpsku, na sedam karantinskih mjesta. Cjelokupan projekat će biti završen do polovine septembra, do kada bi za oko 70 većih proizvođača trebalo biti isporučeno 700 junica.

Farma "Jokić" iz Prnjavora u okviru ovog projekta dobila je 15 junica iz Češke, zajedničkim sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede RS i "Mlijekoprodukta", a u cilju podrške sektoru mljekarstva. U ovom projektu farmeri učestvuju sa oko 30 posto.

Simentalke su u karantinu dvadesetak dana, predstoje im određene analize. S farme u Velikoj Ilovi poručuju da će ovaj podmladak omogućiti veći prinos mlijeka.

Od avgusta do oktobra junice će biti stavljene u proizvodnju mlijeka

"Nekakav dio koji bi trebao biti značajan je tamo od osmog mjeseca kada one treba da krenu u proizvodnju. Od avgusta do oktobra je neki period kada će one sve biti stavljene u proizvodnju mlijeka", rekao je Zlatko Jokić za prnjavorsku televiziju K3.

Јokić trenutno dnevno proizvede oko 1.300 litara mlijeka. Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Vladi RS Mladen Stojanović, ističe da je ovo jedan od mehanizama pomoći sektoru mljekarstva i unapređenja proizvodnje mlijeka. Krajnji cilj je fokusiranje na domaći uzgoj, a ne na uvoz.

Razmjena mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH

"Fokus je, dakle, na kvalitetnim priplodnim junicama, a rezultat toga će biti na bazi tih 1.100 junica nekih novih osam miliona litara mlijeka, 1.100 teladi. Struktura finansiranja je 2.000 od strane Mlijekoprodukta, 1.500 od strane ministarstva i nekih 30 posto otprilike učešće farmera. Sredstva su ograničena, interes je mnogo veći, ali to je jedan od modela koji može biti primjer u budućnosti", rekao je Stojanović.

Iz "Mlijekoprodukta", koji učestvuje u realizaciji nabavke, kažu da će proizvođači povećati proizvodnju mlijeka za otprilike 10 posto. Uskoro se očekuje i novih 250 junica.


Tagovi

Junice Farma Farma Jokić Velika Ilova Mladen Stojanović Mlijeko Proizvodnja mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!