Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega reproduktivnih organa krava
  • 21.03.2018. 09:00

Sterilitet kod krava: 5% ne može ostati steono

Nemogućnost začeća kod krava često je posljedica loše njege i to naročito poslije prvog teljenja.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.150
  • 101
  • 0

Oko pet posto od ukupnog broja krava ne može ostati steono i donijeti zdravo potomstvo. Sterilitet je rijetko kada urođen. Uglavnom je nemogućnost začeća posljedica loše njege i to naročito poslije prvog teljenja.

Prvo teljenje najkritičnije

Do steriliteta, navodi mr. Violeta Perović Luković, prvenstveno dolazi zbog načina njege grla, odnosno zavisi od toga kako se stočar ponaša prema kravi u predtelibdenom i posttelidbenom periodu. Na prvom mjestu to je njega reproduktivnih organa.

"Rijetko koje grlo ima prirodan sterilitet. Uglavnom je to stečeni sterilitet, koji nastaje kao posljedica loše njege reproduktivnih organa grla. I na to treba obratiti pažnju, naročito poslije prvog teljenja. Veoma je bitno povesti računa kada se krava prvi put oteli i izbaci posteljicu. Veterinar treba pregledati kravu i ako je potrebno prepisati antibiotik kako bi se spriječile upale. Ova mjera je važna da se reproduktivni organi ne bi zapustili", kaže mr. Violeta Petrović Luković.

Zbog steriliteta dolazi i do zaostajanja posteljice i to stanje nastaje zbog pojave različitih bakterija, deficitarne ishrane, alergijskih i toksičnih stanja. Da bi se preduhitrile posljedice, treba održavati higijenu, redovno izvoditi krave napolje, na pašu i obezbijediti im dobru i kvalitetnu ishranu u toku graviditeta.

Pogrešna inseminacija "prlja" matericu

Sterilitet može nastati i zbog kidanja jajovoda, kada se stvaraju ožiljci pogodni za infekciju i zapaljenje. Na ožiljcima stalno dolazi do poređivanja tkiva, suženja, devijacije i začepljenja. Zapaljenje jajovoda je takođe uzrok steriliteta, ali i nepravilno osjemenjivanje.

"Bitno je  da onaj tko radi osjemenjivanje grla zna kako to pravilno obaviti. Nakon pregleda mora točno utvrditi momenat koji je najpogodniji. Ako inseminaciju ne obavi kako treba, ili zakasni, materica se prlja i dolazi do komplikacija koje vode sterilitetu", objašnjava Petrović Luković.

Komplikacije nastaju u prva četiri dana

Ovarijalne ciste takođe su čest uzrok jalovosti krava, kao i teška teljenja i abortusi, nakon kojih lako može doći do infekcija. Kada tele dođe na svijet, kravama je potrebno mirovanje, takozvani servis period koji traje od četiri do šest sedmica. Tada se reproduktivni i susjedni organi vraćaju u prvobitno stanje. Za to vrijieme se uterus treba stabilizirati i dobiti oblik i veličinu koji je imao prije bremenitosti.

"U prvim danima poslije teljenja kravama je potrebna pojačana njega i čuvanje zbog iscrpljenosti, a hrana treba biti kvalitetna i lako probavljiva. Kritično vrijeme u kome može doći do infekcija maternice, zaostajanja posteljice, prolapsusa materice i drugih komplikacija su prva četiri dana", zaključuje Violeta Petrović Luković.


Tagovi

Sterilitet Krave Ovarijalne ciste Violeta Petrović Luković Posteljica


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"