Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 07.09.2016. 10:00

Stada ovaca oboljela od bolesti plavog jezika

Bolest plavog jezika pojavila se na dvije farme u Mostaru i Stocu te na jednoj u Tomislavgradu.

Foto: budabar/Bigstockphoto
  • 1.408
  • 66
  • 0

Bolest plavog jezika pojavila se i u Hercegovačko-neretvanskoj te u Hercegbosanskoj županiji. Kako doznaje vecernji, u petak su u Ured za veterinarstvo BiH dostavljene analize uzoraka s dviju farmi s područja Hercegovačko-neretvanske županije koje su pozitivne na bolest plavog jezika.

Bolest se, tvrde, pojavila na dvije farme u Mostaru i Stocu, a oboljela su stada ovaca. Riječ je o farmama koje se nalaze na području koje graniči s Republikom Srpskom. Jučer je potvrđeno da se bolest pojavila i na jednoj farmi u Tomislavgradu. Kada je riječ o farmama na području HNŽ, uzeta su po dva uzorka s obje farme te je analizama utvrđeno kako su svi uzorci pozitivni. Zasad, dodaju, nije poznato koliko je ukupno grla oboljelo i na koja se sve područja u BiH bolest proširila.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske nedavno je objavilo da je bolest "plavog jezika" ograničena na dva domaćinstva na području Foče, te na području Nevesinja, da se radi o malom broju oboljelih životinja i da bolest nije eskalirala.

Zasad nije poznato koliko je ukupno grla oboljelo i na koja se sve područja u BiH bolest proširila.

Inače, bolest plavog jezika je virusna ne-kontagiozna zarazna bolest domaćih (ovce, koze i goveda) i divljih preživača. Ne prenosi se kontaktom između životinja već virus prenose komarčići (Culicoides). Od bolesti plavog jezika ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog utjecaja na stočarstvo i zdravlje životinja.

Ne prenosi se kontaktom između životinja

Klinički znakovi bolesti najčešći su i najizraženiji u ovaca. Oboljele životinje imaju povišenu temperaturu, dišne smetnje, ubrzano disanje i otekline vrata i glave. U unutrašnjosti usne šupljine imaju točkasta krvarenja, površinska, a zatim i dublja oštećenja te krv u slini, crvenilo i krvarenja po koži, pojačano slinjenje, iscjedak iz nosa i očiju. Rijetko se može vidjeti tzv. plavi jezik. Bolest se pokazuje i kroz upalu papaka, papci su bolni i topli, ovce šepaju i pretežno leže. Duljim tijekom bolesti životinje su potištene, slabe i mršave, a runo pada u pramenovima.

U goveda i koza u pravilu nastaje skrivena infekcija bez vidljivih kliničkih znakova.

Foto: budabar/Bigstockphoto


Tagovi

Bolest plavog jezika Zaraza Ovce Hercegovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.