Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u EU
  • 06.02.2021. 12:30

Šta to BiH može izvoziti na tržište EU?

Aktuelni prijedlog odluke o zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda, porijeklom iz EU takođe je bio tema održanog sastanka. 

Foto: Vedran Stapić
  • 133
  • 307
  • 0

O aktuelnim temama u domaćoj privredi, ali i o potencijalnoj saradnji razgovarali su prije dva dana u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac i šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u našoj zemlji, Richard Mas.

Kako navodi Biznisinfo.ba, tom prilikom je zaključeno da ni Delegacija EU u BiH, kao ni naše Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nemaju zvanične informacije niti dokumenta o tome da će Bosni i Hercegovini biti obustavljen izvoz piletine i jaja za preradu na tržište zemalja EU. 

Prema riječima Košarca, odbačene su sve insinuacije koje su tokom proteklog perioda bile plasirane javnosti, a koje se odnose na zabranu izvoza iz BiH u Evropsku uniju. 

"Naš prioritet je da omogućimo slobodan spoljnotrgovinski promet proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je tržište EU veoma značajno", naglasio je ministar. 

Domaće crveno meso i jaja na tržištu EU ?

U toku sastanka bilo je govora i o hitnosti ispunjavanja uslova, vezanih za laboratorijsko testiranje, a koje se obavlja u referentnim institucijama u našoj zemlji. Istaknuto je da se ovaj proces mora obavljati strogo prema propisanim standardima.  

Nadležne institucije konačno predložile zaštitne mjere na uvoz mesa?

Aktuelni prijedlog odluke o zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda, porijeklom iz EU takođe je bio tema održanog razgovora. 

Kako smo nedavno pisali, povodom toga Košarac je uputio odluku Savjetu ministara BiH da je razmotri, a na osnovu zahtjeva nadležnih institucija. 

"Na osnovu pomenutih zahtjeva i u skladu sa aktuelnim procedurama, pripremili smo odluku o posebnim mjerama na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU, koju smo uputili Savjetu ministara na razmatranje", naveo je on, dodajući kako i jeste osnovna politika resornog minstarstva zaštita naših farmera.

Jedna od stavki o kojoj se razmatralo bila je i neophodnost odgovora EU u vezi sa potencijalnim izvozom crvenog mesa i konzumnih jaja iz naše zemlje na evropsko tržište, te plasmana mesa domaćih životinja koje su prethodno u Bosnu i Hercegovinu uvezene iz EU, naveli su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Tagovi

Izvoz piletine Konzumna jaja Staša Košarac Spoljnotrgovinski promet Zaštitne mjere Zaštita farmera


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.