Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 28.06.2022. 07:30

Šta ako je rog goveda oštećen ili slomljen?

Rog ima više funkcija, a oštećenje i lom mogu dovesti do hitnih intervencija veterinara

Foto: Depositphotos/vladacanon
  • 178
  • 17
  • 0

Najveći broj pasmina goveda ima rogove koji se razlikuju po svom izgledu, dužini i boji. Imaju funkciju zaštite od grabežljivca, ali služe i za borbe između bikova. Kod krava rogovi privlače pozornost mužjaka. Na osnovu njihovog pregleda može se utvrditi starost životinje. Proizvod su vanjskog sloja kože. Baza je prožeta krvnim sudovima koji omogućavaju rast. Unutrašnjost je šuplja.

Najduže rogove imao je bik iz Teksasa rase Longhorn, a postignuta je dužina od 262,5 cm. Najdeblje ima afričko Watusi govedo.

Slomljen rog

Rog možemo podijeliti na tri dijela: bazu, tijelo i vrh. Za vrh je karakteristično da nema krvne žile.

Njihov izgled pokazuje zdravlje životinje, kako se hrani, u kakvoj je kondiciji.

Nedostatak vitamina u ishrani će rezultirati pojavom ljuskave površine. Ako se uz to javi i nedostatak hraniva, velika je vjerovatnoća da će doći do lomljenja. Slično se događa i kod starih životinja.

Rogovi pokazuju i starost životinje (Foto: Depositphotos/kalinovsky)

Oštećenje i lom vrha ne predstavlja stres za životinju, jer ne osjeća bol. Problem nastaje kada je oštećeno tijelo ili baza. Unutrašnjost ovih dijelova je obložena slojevima koji su bogati krvnim sudovima. Kada se desi jako oštećenje ili lomljenje, rana krvari i uzrokuje veliku bol s kojom se životinja teško nosi. Do takvih ozljeda dolazi zbog udaraca, padanja, stezanja povodca.

Ozljede mogu biti različite. Potpuno lomljenje može uzrokovati krvarenje na nos zbog oticanja krvi kroz frontalni sinus. Djelimično lomljenje roga koji se ljulja nanosi veliku bol životinji i također se javlja krvarenje iz nosa.

Na šta paziti kod kupovine mliječne krave?

Ponekad se dešava uzdužno pucanje tkiva. Ovakva rana može da dovede do upalnog procesa i pojave gnoja. Udarac koji dovodi do ove pojave može biti veoma jak, toliko da dođe do prijeloma kosti glave i to su teška oštećenja.

Kod nekih grla javlja se poseban oblik roga koji je veoma savijen prema glavi. Kako raste, ubušuje se u lice stvarajući bolne rane. Ovakvu pojavu treba spriječiti i odstraniti rog prije nego dođe do oštećenja.

Goveda rogove imaju s razlogom (Foto: V.Stapić)

Prva pomoć

Kada životinja slomi rog, potrebno joj je dati prvu pomoć u vidu ispiranja rane, zaustavljanja krvarenja i dezinfekcije. Najopasniji je prijelom baze i to zahtijeva hitnu intervenciju veterinara koji će ga odstraniti i očistiti ranu. Postupak se izvodi pod anestezijom.

Uklanjanje rogova

Postupak uklanjanja rogova se provodi na mladim životinjama kada je gotovo bezbolan i rane brzo zarastaju. U naučnim istraživanjima je dokazano da se za njihovo formiranje troše minerali (kalcij, selen, fosfor) i druge hranjive materije. Uklanjanjem sva se hraniva preusmjeravaju na izgradnju kostura teleta.

Kod odraslih životinja rijetko se obavlja potpuno uklanjanje, samo u slučaju kada je trauma tako velika da je to neophodno. Šutost ili bezrožnost životinje ne utiče na produkciju mlijeka i mesa. Među uzgajivačima posebno su popularne Aberdin Angus i Red Pol pasmine koje nemaju rogove.


Tagovi

Goveda Rog Lomljenje roga Šutost goveda Uklanjanje rogova Oštećenje roga Ljuskanje roga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.