Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvrgava koža
  • 15.09.2017. 13:00

Sprječavanja unosa bolesti kvrgave kože

U uputstvu Ureda za veterinarstvo BiH određeno je koje se točno pošiljke goveda i divljih preživara ne smiju uvoziti iz Hrvatske.

Foto: Pixabay/BabaMu
  • 224
  • 14
  • 0

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine donijelo je uputstvo o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprječavanja unosa u BiH bolesti kvrgave kože iz Hrvatske.

Prema uputstvu, iz Hrvatske je zabranjeno uvoziti živa goveda i divlje preživare; sjeme, jajne stanice i embrij goveda; mlijeko i proizvodi od mlijeka goveda osim u određenim slučajevima; sirovo krzno i koža goveda i divljih prežiivara te neprerađeni nusproizvodi porijeklom od goveda i divljih preživara.

Izuzetno od prethodnh točki, zabrana se ne odnosi na uvoz žvih goveda za rasplod, tov i klanje pod uslovom da su goveda prilikom utovara klinički pregledana i nisu pokazivala kliničke znakove bolesti kvrgave kože na dan opreme. Također, zabrana ne vrijedi ako su goveda vakcinisana najmanje 28 dana prije otpreme kao i sve druge životinje s kojima je boravilo te ako su goveda rođena i/ili su neprekidno boravila najmanje 40 dana prije otpreme na gazdinstvu porijekla .

Ostale uslove na koje se ne odnosi zabrana pročitajte u dokumentu ispod članka.

Foto: Pixabay/BabaMu


Dokumenti


Tagovi

Kvrgava koža Ured za veterinarstvo BiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.