Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba stoke
  • 11.10.2017. 17:00

Spriječite probleme s mikotoksinima u mljekarstvu

Pažnju treba usredotočiti na sve grupe mikotoksina (fumonizin, zearalenon, trikotecen, aflatoksin i dr.) kako ne bi bilo posljedica na zdravstveni, reproduktivni i proizvodni status stada na gospodarstvu.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 255
  • 17
  • 0

Kao i prethodnih godina i ove 2017. bilo je dosta ekstrema u gotovo svim godišnjim dobima, osobito u ljetnom razdoblju. Utjecaj toplinskog stresa i suše odrazio se na prinos kukuruza, ali i na kvarenje plodova. Već je u kasno proljeće, ali i u prvom dijelu ljeta, bilo vrlo vruće i sušno, što je znatno utjecalo na usjeve.

Već tada potencijalni prinosi bili su smanjeni zbog jakoga toplinskog vala i znatnog nedostatka oborina u fazama cvatnje i nalijevanja zrna. Ne zaboravimo da je bilo velikih meteoroloških oscilacija pa su se toplinski valovi često izmjenjivali.

Obroci mliječnih krava najpodložniji mikotoksinima

U nekim razdobljima temperature su bile više od 35 °C po više od tjedan dana. U takvim stresnim uvjetima faza nalijevanja zrna kukuruza trajala je kraće pa je to mogući razlog smanjenog prinosa na pojedinim područjima. No, ono što nas posebno zanima utjecaj je toplinskog stresa i suše na povezanost s gljivicama i nepredvidivim uzrocima kontaminacije kukuruza mikotoksinima jer upravo se to najviše pripisuje okolišnim čimbenicima.

Ovisno o godini, je li bila sušna ili vlažna, kakvi su ekstremi prevladali te jesu li se takva razdoblja brzo izmjenjivala, zavisi koja će skupina mikroskopskih gljiva, odnosno plijesni prevladati, a posljedično tome i vrsta mikotoksina. Naravno, zanima nas kolika je njihova količina u stočnoj hrani i kakav je utjecaj na pojedinu vrstu i kategoriju životinja. Osobito je osjetljiva kontaminacija mikotoksinima u obrocima mliječnih krava jer su preživači izloženiji mnogim vrstama mikotoksina koje mogu unijeti u organizam pojedenom krmom koja se najčešće proizvede na gospodarstvu.

Kontaminacije kukuruza mikotoksinima se najviše pripisuje okolišnim čimbenicima.

Rizik je još veći zbog mogućeg razvoja skladišnih plijesni Penicillium i Aspergillus tijekom skladištenja stočne hrane. Tako je u proizvodnji mlijeka, odnosno u hranidbi krava, osnovni problem sastav obroka različitih komponenti krme koje mogu sadržavati više vrsta mikotoksina, a oni pak, u sinergiji i svojim kumulativnim učinkom, mogu izazvati različite probleme u proizvodnji. Spomenute rizike vrlo je teško procijeniti bez kvalitetnih analiza i saznanja o trenutnom statusu ovogodišnjeg uroda.

Posljednjih godina, osobito nakon 2012. godine do danas, raste svijest proizvođača o opasnosti koje prijete od kontaminirane stočne hrane. Povećan je i broj različitih istraživanja na tu temu, i što nije nimalo nevažno, analitička oprema je znatno tehnološki unaprijeđena, čime je lakše i brže steći uvid u način kontaminacije, vrstu uzročnika i obujam zahvaćenosti.

Pripaziti na skladištenje kukuruzne silaže

Trenutno nam je pažnja usmjerena na skladištenje ovogodišnjeg uroda jer je toplinski stres prije same žetve zasigurno ostavio traga. Osim skladištenja zrna kukuruza vrlo je važno i skladištenje kukuruzne silaže zbog pojava mikotoksina vrsta Aspergillus spp. i Penicilliumspp. Često nastaju zbog loše zbijenosti silaže i nepravilnog izuzimanja. No, ipak pažnju treba usredotočiti na sve grupe mikotoksina (fumonizin, zearalenon, trikotecen, aflatoksin i dr.) kako ne bi bilo posljedica na zdravstveni, reproduktivni i proizvodni status stada na gospodarstvu.

Posljednjih godina, osobito nakon 2012. godine do danas, raste svijest proizvođača o opasnosti koje prijete od kontaminirane stočne hrane.

Nadzor cjelokupnog procesa proizvodnje krmiva namijenjenih hranidbi životinja na gospodarstvu, osobito krava u proizvodnji mlijeka, najvažniji je čimbenik u preventivi unošenja nepoželjnih metabolita mikroskopskih gljiva u njihov organizam. Time smo uvelike spriječili i daljnju kontaminaciju hrane kod skladištenja i čuvanja za sljedeće (zimsko) razdoblje, ali i iduću godinu.

Autor: mr. sc. Dario Zagorec

Foto: Pixabay/skeeze


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !