AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Smrtnost pilića smanjena pomoću aplikacije

Smrtnost pilića smanjena pomoću aplikacije

Digitalizacija poljoprivrede

Smrtnost pilića smanjena pomoću aplikacije

Datum: 03.12.2017. 19:00

Kategorija:

Stočarstvo

Ovakav sistem gajenja bi trebao smanjiti smrtnost pilića u proizvodnom ciklusu sa devet na tri procenta.

Aleksandar, Milan, Bojan i Radovan - dva programera i dva studenta Poljoprivrednog fakulteta, pronašlu su rJešenje kako smanjIti smrtnost pilića i unaprijediti njihov uzgoj. Osmislili su sistem gajenja pilića pomoću senzora i softvera za kontrolu svjetlosti i temperature.

Senzori i internet

Ovim projektom pobijedili su na prvom "AgTech hakatonu" organoziranom u Srbiji, čija je tema bila digitalizacija poljoprivrede.

"Optimizaciju uzgoja pilića postigli smo koristeći uređaje koji će podake prikupljati pomoći senzora i slati ih centralnom sistemu, koristeći internet. Sistem potom obrađuje informacije i u skladu sa algoritmom kontrolira sijalice za grijanje, ventilatore i sve ono što utiče na uslove na farmi", objansio je za Blic Aleksandar Jovanović.

Smanjenje smrtnosti pilića na 3%

Ovakav sistem gajenja bi trebao smanjiti smrtnost pilića u proizvodnom ciklusu sa devet na tri procenta, kaže Milan Gligorijević:

"To bi se činilo posebnim režimom svjetlosnog dana, sve vrijeme pazeći da sama temperatura i vlažnost zraka u objektu ostanu u optimalnom opsegu. Samim tim i utrošak električne energije bi se smanjio za jednu trećinu, a isključila bi se i potreba za tako čestim ljudskim nadgledanjem farme".

Jednostavno i jeftino

Zadatak studenata, Bojana i Radovana, bio je da sastave "listu problema" sa kojima se proizvođači susreću. Kažu da u svijetu rješenja za ovaj problem već postoje, a time je i stopa smrtnosti u razvijenijim zemljama daleko ispod našeg prosjeka. Za njihovo rješenje kažu da je jednostavno, jeftino i prilagođeno našem podneblju.

Foto: 500mm / Pixabay

Broj pregleda članka: 248; Uspješnost članka: 17.4

Izvor: Blic

Tagovi: Digitalizacija poljoprivrede

Ključne riječi članka: smrtnost, pilica, smanjena, pomocu, aplikacije, pilića, sistem


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko smije taj može, ko ne zna za strah taj ide naprijed.