Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 30.01.2017. 08:00

Smanjiti uporabu antibiotika u liječenju životinja

Uporabu antibiotika treba svesti na najmanju moguću mjeru koja je potrebna za liječenje zaraznih bolesti životinja, kažu u EFSA-i i EMA-i.

Foto: Pixabay/rosehalady
  • 431
  • 48
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropska agencija za lijekove (EMA) razmatrale su mjere koje se provode u Evropskoj uniji s ciljem smanjenja uporabe antibiotika pri liječenju životinja.

Zaključili su da je potrebno svesti uporabu antibiotika na najmanju moguću mjeru koja je potrebna za liječenje zaraznih bolesti životinja. Osim u izuzetnim slučajevima, za prevenciju zaraznih bolesti potrebno je dati prednost alternativnim mjerama, a ključni antibiotici koji se koriste i u humanoj medicini trebali bi se pri liječenju životinja koristiti samo ukoliko ne postoje druga rješenja.

Kao alternativa antibioticima, kojom se može unaprijediti zdravlje životinja i smanjiti uporaba antibiotika, mogu poslužiti vakcine, probiotici, prebiotici, bakteriofagi i organske kiseline.

Antimikrobna otpornost je jedan od najvećih problema javnog zdravstva na globalnoj razini, čijem širenju doprinosi i uporaba antibiotika u liječenju životinja, te je stoga od ključnog značaja ograničenje uporabe antibiotika na najmanju potrebnu mjeru, navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Zajedničko znanstveno mišljenje EFSA-e i EMA-e o mjerama za smanjenje uporabe antimikrobnih pripravaka u stočarstvu na području EU i utjecaju na sigurnost hrane možete pročitati ovdje.

Foto: Pixabay/rosehalady0


Tagovi

Antibiotici Zaraza Životinje Sigurnost hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.