Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najstarija krava
  • 02.06.2016. 15:45

Slovenska simentalka Luca najstarija u Evropi?

Vjerojatno najstarija krava u Evropi živi u Arclinu nedaleko sela Vojnika kod Celja u Sloveniji. Stara je 35 godina i do sada je otelila 25 teladi.

Foto: artefacti/Bigstockphoto
  • 928
  • 44
  • 0

Vjerojatno najstarija krava u Evropi živi u Arclinu nedaleko sela Vojnika kod Celja u Sloveniji. Krava Luca, kako ju je nazvala njezina vlasnica Justina Jezernik (90), stara je 35 godina i do sada je otelila 25 teladi.

Zadnji se put otelila prije 2,5 godine

Kako piše slovenski portal Večer, Luca se otelila u štali Jezernikovih i bila je vrlo mirna i mila pa je nikada nisu htjeli prodati ili prepustiti mesaru.

"Pustit ću je umrijeti prirodnom smrću u štali u kojoj se i rodila", kaže vlasnica Justina dodajući da ju je muzla još prije nekoliko mjeseci i davala je tri do pet litara.

Tridesetpetogodišnja Luca zadnji se put otelila prije 2,5 godine, no kako je teljenje bilo izuzetno teško, odlučili su je više ne pripuštati. Iako, bračni par Jezernik misli da je njihova krava najstarija u Evropi, godine joj službeno ne mogu dokazati. Naime, vođenje službenih knjiga o stanju u štalama u Sloveniji postalo je obvezno tek 1996., kad je i Luca prvi put dobila svoj prvi registarski broj.

Moderne krave dvostruko veće

"Da je Luca numerirana odmah, sada bi se ponosila laskavim nazivom najstarije europske krave", smatra veterinar Dušan Jagodič koji skrbi za njeno zdravlje.

Na Luci se i vidi, dodaje, da je vrlo stara životinja jer su moderne krave skoro dvaput veće i teže od Lucine pasmine i sličnih krava kakve su nekoć živjele u Sloveniji.

Inače, simentalke su dugovječne i vrlo prilagodljive na klimu, tlo i intenzitet iskorištavanja. Period laktacije u intenzivnom iskorištavanju traje od pet do sedam godina, kada prosječna krava daje od 16 do 20 litara mlijeka dnevno.

Foto: artefacti/Bigstockphoto


Tagovi

Najstarija krava u Evropi Luca Slovenija Justina Jezernik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.