Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u svinjogojstvu
  • 27.06.2018. 10:30

Slobodan Petrić: Očekujemo veće podsticaje za svinje, imamo obećanja da će biti 50 KM/grlo

"Posao mi ne pada teško, ali plasman i naplata komplikuju rad i to ne samo u ovoj oblasti poljoprivrede", istakao je Slobodan Petrić.

Foto: Bigstockphoto/venusvi
  • 618
  • 31
  • 0

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić posjetio je prije nekoliko dana domaćinstvo uglednog proizvođača svinja Slobodana Petrića u Donjem Magnojeviću, koji godišnje na tržište plasira oko 1.500 tovljenika. Petrić se ovim poslom, koji je naslijedio od oca, bavi više od 20 godina, a cilj mu je da zadrži postojeći obim proizvodnje, saznaje ntvarena.com.

"Najveći problem nama proizvođačima svinja predstavlja otvorenost granica i nekontrolisan uvoz, tako da je već u junu otežana prodaja. Meso koje dolazi iz uvoza je visoko subvencionisano i to je najveći problem koji imaju proizvođači u Republici Srpskoj i BiH. Posao mi ne pada teško, ali plasman i naplata komplikuju rad i to ne samo u ovoj oblasti poljoprivrede", istakao je Petrić, dodajući da pomoć gradskog Agrarnog fonda dobro dođe, ali da nije dovoljna.

Treba podići podsticaje

On smatra da se pomoć sa svih nivoa vlasti mora povećati.

Posao mi ne pada teško, ali plasman i naplata komplikuju rad i to ne samo u ovoj oblasti poljoprivrede, rekao je Petrić.

"Vlada Republike Srpske mora da podigne podsticaje. Za prošlu godinu su bili 30 konvertibilnih maraka po grlu, dok je u Federaciji BiH dupli iznos u ovoj oblasti, a u Brčkom 70 KM. Gradski Agrarni fond pomaže, ali moramo imati u vidu da je Semberija poljoprivredni kraj i da je teško da se svim poljoprivrednicima znatnije pomogne. Imamo obećanja da će podsticaji u Republici Srpskoj u ovoj godini biti povećani do 50 KM", naveo je Petrić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je za podsticaje odgovorna Vlada, a da kod nas podsticaji nisu na nivou zemalja u okruženju, zbog čega se stvara konkurencija našim proizvođačima.

"Proizvođači iz Srbije, a pogotovo iz Hrvatske i drugih zemalja Evropske unije imaju veće podsticaje i zbog toga mogu da ponude nižu cijenu. Da bi naši poljoprivrednici bili zaštićeni, ta oblast se mora povoljnije regulisati sporazumima. Takođe, problem našim proizvođačima je to što neki od njih nemaju mogućnost za proizvodnju hrane te je neophodna pomoć i domaćim ratarima", istakao je Mićić.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Slobodan Petrić Mićo Mićić Bijeljina Stočarstvo Podsticaji Prodaja Naplata Svinje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !