• Uzgoj goveda
  • 23.05.2020. 11:30

Škotska visinska goveda - nezahtjevne "žive kosilice" koje daju odlično meso

Učiteljica matematike Silvija Mekota zajedno sa suprugom Kristijanom odlučila se na uzgoj škotskog visinskog goveda. Društvo im prave i crne slavonske svinje, fajferice.

Foto: Igor Čolaković
  • 250
  • 36
  • 0

Iako škotsko visinsko govedo nije zahtjevno za uzgoj, a daje izvrsno meso, uzgajivači ove pasmine karakterističnog izgleda na ovim prostorima još su vrlo rijetki. Jedna od njih je Silvija Mekota, učiteljica matematike koja na porodičnom imanju u Črešnjevu kraj Varaždina (susjedna Hrvatska, op. ur.), zajedno sa suprugom Kristijanom uzgaja upravo ovo dobroćudno i miroljubivo govedo.

"Kako je tov simentalske junadi zbog visoke početne cijene i skupe dohrane postajao sve neisplativiji, razmišljali smo da na našem imanju počnemo s uzgojem jelena. No, naposljetku smo se ipak odlučili za škotsko visinsko govedo koje nas je privuklo svojim neobičnim izgledom. Prva grla kupili smo prije dvije godine na OPG-u Šlavonci kod Vratišinca u Međimurju, a sada imamo bika, tri bređe krave i tele, koje je oteljeno lani.

Miroljubiva pasmina koja plijeni izgledom

Grla ovih goveda nisu zahtjevna za uzgoj, miroljubiva su, a plijene izgledom pa smo se zaljubili u ta divna bića. Jedina hrana im je trava i sijeno te znam reći da su to žive kosilice koje daju najbolje meso, prožeto sitnim žilicama masnoće koje neki cijene i više nego meso angusa.

Danas imamo bika, tri bređe krave i tele, kaže Silvija

Škotsko govedo ne zahtijeva dodatke prehrani, vrlo je otporno na bolesti pa ih je moguće uzgajati potpuno prirodno, što je nama bilo izuzetno važno pri odluci da se počnemo baviti njihovim uzgojem. Ove godine očekujemo da ćemo od njih dobiti i prvo meso vrhunskog kvaliteta za naše potrebe. Površine koje imamo omogućuju nam uzgoj desetak krava, stoga ove godine planiramo kupiti još grla", kaže učiteljica, koja uzgoj ovih goveda preporučuje svim uzgajivačima, kako bi se i u našoj zemlji povećao broj grla kojima se bavi sve više stočara u obližnjim Sloveniji i Austriji.

Uz goveda, fajferice i ruanske patke

Na imanju društvo ovim monumentalnim životinjama čine i fajferice, crne slavonske svinje, koje uzgajaju posljednjih godinu i po dana.

"U uzgoju na otvorenom sada imamo 12 fajferica i 21 prase Nedavno smo dobili 13 prasića, pa je na našem imanju sada posebno živo i veselo. Svaka od svinja ima svoje ime, a posebno nam je drag Tonko, trinaesto prase iz legla, koji je postao ljubimac našim kćerkama Dori i Jani, koje nam pomažu kod životinja.

Fajferice, kao i škotska goveda, nisu zahtjevne za uzgoj 

I ove životinje nisu zahtjevne, hranimo ih kukuruzom i žitom iz vlastite proizvodnje te travom, borave na otvorenom, a za njih smo napravili i malu kaljugu, tako da imaju potpuno prirodno okruženje, naglasila je ova učiteljica matematike, koja je na imanju uredila i malo jezero u kojem se praćakaju ruanske patke, još jedna rijetka pasmina u ovome kraju koju uzgaja porodica Mekota.     


Tagovi

Škotsko visinsko govedo Fajferice Porodično gazdinstvo


Autor

Igor Čolaković

Vanjski suradnik Agrokluba iz Varaždina.