Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj zobi
  • 21.02.2023. 07:30

Sjetva jare zobi u čistom ili združenom usjevu

Bilo da je sijemo samu ili u kombinaciji s mahunarkama riječ je izuzetnoj žitarici koja daje zelenu masu, silažu i zrno.

Foto: Depositphotos/SOE10
  • 141
  • 21
  • 0

Izuzetno vrijedna žitarica, zob, može da se sije krajem februara i u prvoj polovini marta, u pojedinim krajevima do sredine aprila. Podjednako dobro uspijeva na pjeskovitom, ilovastom ili glinovitom, ali treba izbjegavati zaslanjena zemljišta. Jak korijen joj omogućava da usvaja hraniva kada to druge žitarice nisu u stanju.

Veliki potrošač vode

Veoma dobro podnosi različite temperaturne uslove. Optimalna temperatura klijanja je između 6 i 12ºC. Ima kratak period jarovizacije od 10 do 14 dana. Veliki je potrošač vode i zemljište poslije nje ostaje isušeno. Najviše vode joj treba u periodu klijanja i nicanja, kao i kod plodonošenja. Vegetacija traje od 70 do 130 dana.

Ako niste uradili jesenje oranje, učinite to što ranije u proljeće. Sjetvena površina se priprema drljačama, tanjiračama, sjetvospremačima ili rotodrljačama. Brazda se zatvara, a površinski sloj treba da ima mrvičastu strukturu koja će obezbijediti dobro polaganje sjemena i optimalne uslove za klijanje, nicanje, ukorjenjivanje i rast biljaka.

Dubina sjetve se kreće od 2 do 6 cm. Za hektar će vam trebati od 120 do 150 kg sjemena. Obično je sjetvena gustoća od 500 do 550 klijavih sjemenki po m².

Zob i mahunarke u združenom usjevu

Uzgaja se kao čist usjev ili u kombinaciji s drugim vrstama, najčešće mahunarkama. Veoma često je to u smjesi sa stočnim graškom. Gustoća sjetve i količina sjemena zavise od namjene. Kada nam je cilj proizvodnja zelene mase biće nam potrebno oko 50 kg zobi i 150 do 180 kg graška po hektaru.

U dobro pripremljeno zemljište prvo sijemo grašak na međuredni razmak od 16 cm, a zatim poprijeko zob na razmak redova 12 cm. Prinos zelene mase se kreće između 30 i 50 t/ha. Koristi se već od faze cvjetanja graška i klasanja zobi. Za pripremu silaže zob ne smije preći iz mliječne u voštanu fazu, a kod graška trebaju biti formirane dvije trećine mahuna.

Još jedna mahunarka se pokazala odlična kada se sije sa žitaricama, a to je bob. On može biti visokovrijedna proteinska stočna hrana, obavlja azotofiksaciju, a žitarica ima više dostupnih hraniva. Prednost ovog usjeva je što je pojava bolesti manja, kao i napad štetočina. Sjetva se obavlja u redove. Daju odličnu silažu. Dozrijevaju skoro u isto vrijeme što omogućava istovremenu žetvu.

Zob se može sijati i zajedno s bobom i graškom ili u kombinaciji s grahoricom. To zavisi od tipa zemljišta i namjene usjeva. Rezultati poljoprivrednika pokazuju da dobivaju visokovrijednu krmnu hranu, manji napad štetočina, manja je potrošnja đubriva. U godinama kada izda jedna kultura, druga nadoknadi gubitak.


Povezana biljna vrsta

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Zob Zob i grašak Zob i mahunarke Zelena stočna hrana Zob i bob Združeni usjev Jara zob


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.