Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest svinja
  • 17.06.2024. 18:00

Širi se afrička kuga svinja u dvije evropske zemlje

Njemačka i Poljska dvije su zemlje u kojima je proteklih dana evidentirana afrička kuga svinja. Poljska je posebno problematična zbog velike populacije divljih svinja

Foto: Shutterstock/MM.Wildlifephotos
  • 59
  • 5
  • 0

Najnoviji slučaj zaraze afričkom kugom svinja (ASK) zabilježen je u njemačkoj središnjoj saveznoj državi Hessen i to kod divljih svinja. Tamošnje je ministarstvo potvrdilo rezultat laboratorija od subote, 15. juna te objavilo kako su dvije zaražene životinje pronađene u šumskom području u blizini jedne seoske, ali i dvije autoceste što sugerira mogućnost širenja zaraze. 

Ograničenja i zabrane 

Odmah su oformili koordinacijsku skupinu za ASK i tim za bolesti životinja, a konačni je cilj spriječiti širenje na druga područja kao i na populaciju domaćih svinja. 

Uspostavili su zone ograničenja u krugu od 15 km, čime je uređeno kretanje svinja i njihovo držanje, rukovanje životinjskim proizvodima te razbacivanje stajnjaka. Uvedena je i opća zabrana lova. 

Vlasti trenutno provjeravaju koje se sve svinjogojske farme nalaze u ovoj zoni. Na tom će se području vršiti pretragu, uzorkovanje i zbrinjavanje uginule divljači. 

Prije ovoga slučaja, u četvrtak, 13.juna otkriveno je da je svinjsko meso zaraženo virusom ASK završilo u jednoj mesnici u njemačkom gradu Neuruppin, 65 km sjeverozapadno od Berlina, piše pigprogress

Navodno meso nije uspjelo stići do potrošača te je zbrinuto pod službenim nadzorom. 

U Njemačkoj nije bilo zaraze ASK-om od januara prošle godine pa trenutno stanje izaziva veliku zabrinutost

26 izbijanja u Poljskoj 

U njima susjednoj Poljskoj ovaj se virus također širi. Kako piše farmer, prema podacima Glavnog veterinarskog inspektorata, prošlog je tjedna u populaciji divljih svinja u toj zemlji potvrđeno 26 izbijanja ASK.  

Ondje je broj tih divljih životinja jako velik pa postoji strah od brzog razvijanja bolesti. U samo deset dana ondje je evidentirano 8 izbijanja bolesti na farmama. 

Smatra se da su epidemije sezonske pojave ljeti, uglavnom zato što se tada svinje opskrbljuje svježim, ali zaraženim sijenom.


Tagovi

Njemačka Poljska Izbijanje ASK Bolest svinja Zaraza Afrička kuga svinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.