Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba krava
  • 11.10.2024. 18:00

Silaža šećerne repe povećava prinos mlijeka i poboljšava njegovu kvalitetu?

Pozitivno djelovanje je prvenstveno posljedica lako probavljivih vlakana i sadržaja pektina u ovoj biljci, kažu istraživači

Foto: Shutterstock/Andrii_K
  • 70
  • 26
  • 0

Ako se hrana mliječnih krava obogati silažom šećerne repe, može doći do značajnog povećanja prinosa mlijeka i poboljšanja njegove kvalitete i to bez acidoze, odnosno zakiseljavanja životinjskog organizma, pokazalo je istraživanje engleske kompanije Trident Feed, piše Farminguk.

Pozitivno djelovanje je prvenstveno posljedica lako probavljivih vlakana i sadržaja pektina u ovoj biljci, a koji predstavljaju građevne elemente za sintezu mliječne masti.

U skladu s prijedlogom, za dodatak stočnoj hrani poželjno je koristiti šećernu repu bez GMO-a.

Istraživači su također podsjetili da su ostaci u proizvodnji šećerne repe, dakle vrh korijena i lišće, bili vrlo značajni u britansko stočarstvu od 20-ih godina prošlog stoljeća budući da su bili lako dostupni. 

Također, ugljični otisak, izračunat za proizvodnju jedne litre mlijeka, puno je manji od onoga koji se veže uz uvoz soje iz Južne Amerike. 

Sirovi rezanci šećerne repe se lako siliraju zato što sadrže puno šećera, pa ih je potrebno samo sistematski poslagati u silose i blago sabiti. Na taj način fermentacija i kiseljenje kraće traju, a rezanci dobivaju ugodan okus, te ih krave i ostala goveda vrlo rado jedu.


Tagovi

Silaža šećerne repe Hranidba krava Istraživanje Ugljični otisak Prinos mlijeka Kvaliteta mlijeka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.