Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska inspekcija
  • 15.11.2023. 13:30

Šest prijavljenih: Prodavali svinje iz zaraženog područja

Inspektori skrenuli pažnju pojedincima koji pomišljaju da na ovaj način nabavljaju svinje, da treba imati u vidu kako će u slučaju pojave bolesti sami snositi sve troškove

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 155
  • 46
  • 0

Veterinarska inspekcija Republike Srpske podnijela je šest krivičnih prijava protiv osoba koje su prometovala svinje iz zaraženog i ugroženog područja, bez odgovarajuće veterinarske dokumentacije. Životinje, kako se navodi, nisu posjedovale identifikacione ušne markice, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od veterinarske organizacije koja je sprovela program mjera, kao ni potvrdu o prometu.

"Svinje su prometovane sa područja Semberije na područje Istočnog Sarajeva, Milića, Foče i svih opština Hercegovine", precizirali su inspektori.

Upozorili farmere

Imajući u vidu epidemiološku situaciju vezanu za bolest afričke svinjske kuge, koja je prouzrokovala uništavanje nekoliko desetina hiljada grla i ogromne ekonomske gubitke, neodgovornim ponašanjem pojedinaca povećan je rizik od daljeg širenja bolesti. Iz Inspektorata je navedeno da su prilikom nelegalnog transporta iz ugroženog i zaraženog područja, trgovci i farmeri doprinijeli širenju ove bolesti.

"Afrička kuga se ne može izliječiti i bolest se može suzbiti samo eutanazijom životinja. Ovim putem skrećemo pažnju farmerima da ne prodaju i ne kupuju svinje bez neophodne veterinarske dokumentacije", navedeno je u saopćenju.

Skrenuli pažnju pojedincima koji pomišljaju da na ovaj način nabavljaju svinje, da treba imati u vidu kako će u slučaju pojave bolesti sami snositi sve troškove laboratorijskih analiza, koji nisu mali, a koje je do sada u redovnom postupku plaćalo Ministarstvo.

"Također, u slučaju nastale štete zbog obolijevanja i eutanazije svinja, neće moći ostvariti ni pomoć od države. Nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete."

Nastavljaju kontrole

Najavljeno je da će u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama prometa svinja u RS te će sankcionisati svaki pojedinačni slučaj u kojem se utvrdi da životinje ne posjeduju identifikacione ušne markice, niti prateću dokumentaciju propisanu za njihov transport.


Tagovi

Promet svinja Transport svinja Krivične prijave Afrička svinjska kuga Veterinarska inspekcija Kontrole


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.