Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šepavost krava
  • 25.06.2021. 07:30

Šepavost krava ima brojne posljedice - kako ju spriječiti, a kako liječiti?

Kravu koja šepa treba liječiti unutar 24 sata od nastanka šepavosti. Dok to traje, valja joj promijeniti podlogu, pojačati higijenu tabana, orezati papke, osigurati kvalitetne kupke i prekontrolirati obrok.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 190
  • 397
  • 0

Briga za papke i praćenje kretanja životinja važna je mjera njihove dobrobiti. Šepavost krava predstavlja jednu od najučestalijih bolesnih stanja na farmama za proizvodnju mlijeka.

"Šepavost stvara poteškoće u hodanju koridorima do izmuzišta, hranilica i pojilica, smanjuje mogućnost manifestacije znakova tjeranja te utječe na cjelokupno zdravlje", upozorava prof. dr. sc. Marcela Šperanda

Rutinski pregled papaka i redovito obrezivanje rožine sprječava nastanak infekcija i šepavosti kojih je u suvremenim uzgojima puno. "Svakako treba izbjegavati hrapave, grube, tvrde i oštre podove te vlažne prostirke pune izmeta", savjetuje dodavši da je poželjno postaviti kupke s antiseptikom. 

Ako se primijeti da krava šepa, kaže da je to alarmantan znak da s njom nešto nije u redu. Tada je potrebno pozvati stručnjaka da postavi dijagnozu jer one mogu šepati iz različitih razloga. "Jako puno čimbenika je povezano s tom pojavom i jedno povlači drugo", napominje doc. dr. sc. Tina Bobić. Dodaje da jačina i učestalost ovisi o farmi jer svaka ima svoje specifičnosti vođenja. Neki čimbenici koji pogoduju nastanku šepavosti mogu biti jako izraženi na jednoj farmi dok je na drugoj problem u nečem drugom.

Šperanda savjetuje da je bitno prije nego što dođe stručnjak napraviti procjenu. Treba vidjeti što je problem, koliko je zahvaćenih krava, iz koje proizvodne skupine i kojeg stupnja su promjene.

"Jedini način za utvrditi stanje šepavosti u stadu je pregledati svaku kravu individualno. To je moguće kada one prolaze predviđenim koridorom pri dolasku ili odlasku na mužnju", pojašnjava. Takvo stanje može otkriti i njihovo učestalo tapkanje, oslonac na rub papaka, odmaranje nogu i slično.

Higijena je najvažnija preventivna mjera

Poželjno je, kaže, da stoje što kraće, da prilikom ležanja imaju dosta mjesta za noge i glavu te da podloga ne bude pretvrda. "Ako krave imaju mjesta manje od 60 cm za hranu i 10 cm za vodu, provode više vremena stojeći nego što je potrebno", upozorava ova stručnjakinja. Kaže i da je povećana opasnost od omekšavanja papaka i nastanka ozljeda ako životinje dugo borave u tekućem izmetu ili je površina po kojoj se kreću neravna, hrapava i gruba. 

Poželjno je da krave stoje što kraće (Foto: Martina Popić)

"Zakiseljavanje sadržaja buraga može promijeniti rast rožine papaka, ona je oslabljena, primamljivija za uzročnike bolesti i fizička oštećenja", dodaje te kaže da radi toga treba provjeriti postoji li obrok za pripremu za laktaciju, jesu li ikada životinje ostale bez hrane dulje od jednog sata, ima li slučajeva acidoze buraga, ima li premalo sijena ili druge voluminozne hrane u odnosu na koncentrat, je li koncentracija suhe tvari u obroku manja od 45 posto, jesu li usklađeni količina ugljikohidrata (više od 25 posto) i proteina (više od 18,5 posto) u odnosu na suhu tvar.

Svaku kravu koja šepa treba liječiti unutar 24 sata od nastanka šepavosti. Dok to traje, valja joj promijeniti podlogu, pojačati higijenu tabana, obrezati papke, osigurati kvalitetne kupke i prekontrolirati obrok.

"Dva su glavna čimbenika koja utječu na zdravlje nogu, a to su higijena poda i učestalost korekcije papaka", tvrdi prof. dr. sc. Antun Kostelić. Pod prekriven mokraćom i balegom omekšava rožinu papka i kože, naročito u međupapčanom prostoru, pritom dolazi do infekcija koje uzrokuju bolnost i šepanje.

Konzumiraju manje hrane i daju manje mlijeka

Upozorava da papci koji se ne korigiraju redovno uzrokuju teže ustajanje i kretanje, zatim dolazi do promjene težišta čime se opterećuju tetive i ligamenti. Nadalje, ako su prerasli, lakše pucaju i time postaju skloniji infekciji. Jedan od vrlo važnih čimbenika koji utječe na zdravlje nogu je hranidba, naročito koncentratom.

"Krave koje šepaju teže se kreću, smanjuju konzumaciju hrane, duže leže, sklonije su mastitisima i kod njih se često javljaju poremećaji u reprodukciji", kaže ovaj stručnjak dodavši da je utvrđeno da šepave krave konzumiraju 16 posto manje hrane na bazi suhe tvari te da je zdravlje nogu povezano s reprodukcijom. 

Nadalje, ta pojava povećava rizik od cisti na jajnicima naročito prvih 30 dana nakon teljenja. "One koje šepaju duže leže što u kombinaciji s lošom higijenom ležišta višestruko povećava mogućnost ulaska patogenih bakterija u vime", pojašnjava. 

Iako se češće javljaju kod slobodnog načina držanja i u stajama u kojima su goveda držana na vezu često dolazi do bolesti nogu. U prvom redu u vidu i dekubitusa, a zatim i do drugih bolesti koje se dugoročno očituju padom mliječnosti.

Obrezivanje mora napraviti stručna i licencirana osoba (Foto: SUHUH)

U Hrvatskoj na pojedinim farmama zbog loše konstrukcije i higijene poda liječenje samo "gasi vatru" a glavni uzrok se ne uklanja, navode stručnjaci u zborniku predavanja. Na tim farmama kontinuirano se javljaju dugogodišnji gubitci u proizvodnji zbog bolesti koje se javljaju zbog šepanja. Prema nekim istraživanjima primjena gumenih podova može smanjiti do 80 posto bolesti nogu.

"Korekciju papaka na velikim farmama treba provoditi kontinuirano, prema potrebi, a ne kada su papci prerasli", upozorava Kostelić. Međutim, Bobić kaže da obrezivanje nikako ne bi trebala raditi osoba koja nije stručna i licencirana za tu vrstu posla, jer se onda može napraviti više štete nego koristi.

Prljavština na stočnim farmama česta pojava i u Švedskoj? Zašto je čistoća važna?

Važno je pravovremeno utvrditi šepavost kod jer time omogućavamo pravilno liječenje i visok stupnja izlječenja, a samim time smanjujemo gubitke u proizvodnji. Na kraju možemo zaključiti da se zdravlju papaka i sustava za kretanje krava na mliječnim farmama u Hrvatskoj posvećuje premalo pozornosti i da je to samo jedan u nizu problema koji smanjuju mliječnost populacije.


Tagovi

Šepavost Krave Bolest nogu Papci Obrezivanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]