Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spriječena katastrofa
  • 26.07.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Senadova borba da spasi krave: Obećali su dostavljati vodu

U blizini farme nema potoka ili rijeke odakle bi mogli osigurati napajanje goveda. Ni izgradnja bunara nije rješenje

Foto: Depositphotos/xtrekx (ilustracija)
  • 436
  • 91
  • 0

Nakon pucanja vodovodne cijevi naselje Momanovo u Slavinovićima nadomak Tuzle ostalo je bez napajanja pitkom vodom četiri dana. U ovom mjestu nalazi se i farma "Ćerimić" u vlasništvu Senada Ćerimića koji se po ko zna koji put suočio s nerazumijevanjem nadležnih. Ipak, pozitivne vijesti, stigle su danas. 

No, krenimo od početka. Senad je jedini farmer u ovom mjestu te je osuđen na samostalnu borbu da spasi stoku uslijed problema s vodom tokom velikih vrućina.

"Pozivali smo Vodovod da nam dostavi vodu za krave, oni nisu htjeli. Isporučivali su u cisternama samo za građane, jednostavno su rekli da ih ne interesuje, ostavljeni smo na milost i nemilost", počinje svoju priču za Agroklub.

Spriječena katastrofa

U štalama je kaže 40 grla, a ovih dana očekuje još pet junica. Kvar je jučer otklonjen, no kaže da je to samo trenutno rješenje problema, jer u posljednja dva mjeseca "svaki treći ili četvrti dan nestane vode". Navodi da je farmu sačuvao samo zahvaljujući civilnoj zaštiti i vatrogascima.

U roku od 12 sati krave su pile četiri tone vode (Foto: Senad Ćerimić)

"Mi smo morali pozvati Civilnu zaštitu u pomoć, a oni su angažirali vatrogasce. Da nije bilo njih ne znam šta bi se desilo s krava, to bi bila katastrofa", dodaje.

U roku od 12 sati njegove krave su pile četiri tone vode koje su cisternama dopremili vatrogasci. U blizini farme Ćerimića nema potoka ili rijeke odakle bi mogli osigurati napajanje goveda. Ni izgradnja bunara nije rješenje.

"Bunar se ne može kopati jer se ovdje pojavi sumporna voda. Riješio sam da napravim betonske rezervoare, pa da sipam vodu", ističe.

Stiglo obećanje

Jučer je ovaj farmer pokušao doći do čelnika u JKP "Vodovod i kanalizacija" Tuzla, no, kako kaže, naišao je na zatvorena vrata jer je generalni direktor na godišnjem odmoru, a tehnički nije bio u zgradi u tom periodu.

"U ovom naselju sam samo ja s farmom, niko krave nema i jedini ja imam problem. Ljudi s bučvaricama u redu iz cisterne sipaju vodu, pa ja bih im kupio po 5-10 litara koliko treba, građanima može biti 10 litara da piju dok dođe vode, ali šta s kravama one da pomru", ljutito i razočarano poručuje Ćerimić.

No, danas je dobio obećanje da će problem biti riješen. Netom prije objave ovog teksta primio je poziv tehničkog direktora tuzlasnkog vodovoda Vekaza Karića koji je, kako kaže, rekao da će u slučaju ponovnog nestanka vode njegova farma biti snabdjevena.  


Tagovi

Voda Napajanje stoke Senad Ćerimić Farma Ćerimić Tuzla Slavinovići Vodovod Vekaz Karić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.