Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočari u problemima
  • 06.01.2018. 07:00

Šakali i psi lutalice nemilosrdno napadaju stoku

Psi lutalice, koji su se namnožili u velikom broju zadaju ogromne probleme stočarima u Lijevče polju i Potkozarju, te u župskom dijelu laktaške opštine. Probleme stočarima zadaju i šakali, koji su se zbog izlijevanja Save krenuli u potragu za plijenom širom Lijevče polja.

Foto: Boško Grgić
  • 34.517
  • 1.754
  • 0

Sterilizacija, čipovanje i veterinarski tretman nisu dovoljni, jer se psi potom puštaju na slobodu, pošto nema dovoljno mjesta u azilima za ove životinje. Psi grupisani u čopore u potrazi za hranom napadaju najčešće ovce i živinu, te nezaštićenu divljač.

Posljednji primjer napada pasa lutalica na ovce i kokoške desio se u selu Boškovići, kod Laktaša. Ivana Trivić kaže da su joj psi rastrgali dvije ovce i nekoliko kokoški.

"Psi stvaraju problem i ljudima i domaćim životinjama u našem selu. Ovce ne mogu biti na njivi bez čuvara. Rastrgali su nam dvije ovce i pola jata kokoški. Ovce ne smijemo više držati ni u torovima. Žalili smo se lokalnoj vlasti, očekujemo reakciju", kaže Ivana.

Ivana Trivić

Prema njenim riječima prvi napad pasa lutalica dogodio se minule jeseni, i od tada ovce ne ispuštaju na ispašu.

Mještani Boškovića kažu da će se samoorganizovati i sa lovačkim puškama čuvati svoja stada. Poručili su udruženjima za zaštitu životinja da se i oni organizuju.

U opštini Laktaši kažu da će u Boškoviće hitno otići komunalna policija , veterinari i nadležne inspekcije.

"Provjerit ćemo navode mještana, utvrditi činjenično stanje i preduzeti odgovarajuće mjere", rekao je načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.

Isti problem i u Lijevče polju

Identični su problem i u Lijevče polju. Enver Demirača, stočar iz Žeravice kod Gradiške kaže da se još nije finansijski konsolidovao od prošlogodišnjeg pokolja ovaca, kada su mu psi lutalice zaklali više od 20 rasnih ovaca i jagnjadi.

"Ne samo da mi niko nije platio štetu, već psi lutalice stalno napadaju. Žalosno je što su napušteni psi zaštićeni, a ovce i druge domaće životinje nisu”, kaže Demirača.

Osim pasa lutalica štete stočarima i u lovištima pričinjavaju i šakali. Sava se izlila, pa je veliki broj šakala pobjegao iz obližnjih šuma i šikara, uputivši se u dubinu Lijevče polja. Lovac Ferid Čatak odstrijelio je ovih dana šakala kapitalca u blizini naselja Dubrave.

"Šakali su najveći predatori na našem području. Oni tamane ovce, jariće, lanad, zečeve, živinu... Ovaj je kapitalac, snažne čeljusti i jaki zubi, te veličina glave to potvrđuju", kaže Ferid, kome je ovo drugi odstrijeljeni šakal ove sezone.

Farmeri traže da se u rješenje ovog velikog problema osim lokalnih vlasti uključe i udruženja za zaštitu životinja, veterinari, lovci, pa čak i mediji. Zima koja je tek počela puna je neizvjesnosti, smatraju stočari.

U Gradišci počeli sa rješavanjem problema pasa lutalica

Uprkos činjenici da na području Gradiške postoje tri azila za pse, komunalci teško izlaze na kraj sa ovim problemom.

Po nalogu komunalne policije, higijeničarska služba KP 'Gradska čistoća' smjestila je lani u prihvatilišta 275 pasa lutalica, a tretman sterilizacije i cijepljenja protiv bjesnila prošlo je 1830 pasa. Istovremeno je 45 pasa eutanazirano, a u zemlje Evropske unije prošle godine izveženo je 698 pasa.

Enver Demirača prikuplja ranjene i poklane ovce

Odgovarajući na pritužbe građana i odbornička pitanja vezano za problem pasa lutalica, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da velike probleme u ovom pogledu čine nesavjesni vlasnici pasa, ne samo iz ove već i iz susjednih opština.

"Nesavjesni vlasnici ostavljaju štenad po rubnim dijelovima grada, a primijećeno je i dovoženje pasa lutalica iz susjednih opština, na rubna područja naše opštine, jer susjedne opštine nemaju prihvatilišta", rekao je načelnik Adžić.

Gradiška jedina izvozi pse u zemlje Evropske unije

Gradiška je jedina opština u RS koja ima izvozni azil, putem kojeg se vrši izvoz pasa, pa se na taj način veliki problem sa psima lutalicama djelimično rješava.

"Zahvaljujući humanim ljudima i udruženjima koja rade dobro svoj posao u prilici smo da jedan broj pasa dajemo na udomljavanje u zemlje Evropske unije. Lani smo izvezli gotovo 700 pasa i to je veliki iskorak u rješavanju ovoga problema", rekao je načelnik Adžić.

Psi lutalice rastrgali ovce i jagnjad kod Bihaća

Pošto Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja RS zabranjuje neopravdano ubijanje životinja, higijeničari su u obavezi da nakon sterilizacije i cijepljenja protiv bjesnila, ako ne budu udomljeni, nakon roka od 30 dana pse vraćaju na rubna područja grada. Na tim mjestima brigu o napuštenim životinjama brinu volonteri, iako je ovaj problem u Gradišci dodatno eskalirao, rješenje postoji.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Enver Demirača Ferid Čatak Ivana Trivić Laktaši Gradiška Zoran Adžić Ranko Karapetrović


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.