Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirovo mlijeko
  • 09.12.2019. 10:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka - doprinjela i redovna isplata poticaja

Na području grada Cazina ove će godine biti proizvedeno 15 miliona litara sirovog mlijeka. Iako pogođeni odlaskom velikog broja stanovništva, mali su farmeri okrupnili svoja gazdinstva.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 868
  • 127
  • 0

Rekordnih 15 miliona litara bit će ove godine proizvedeno na području grada Cazina, pokazuju trenutne procjne. Ovaj je grad godinama vodeća lokalna zajednica, ne samo u Unsko-sanskom kantonu nego u čitavoj Federaciji BiH, po proizvodnji sirovog mlijeka. 

Veći proizvođači uvećavaju gazdinstva

Posljednjih godina i ovaj kraj, a i ovaj poljoprivredni sektor, pogodio je odlazak velikog broja stanovništva iz BiH. Sve je manji broj gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka. 

Kako kaže Zuhad Poročić, predstavnik Općinske službe za poljoprivredu, taj se problem kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje. Ističe da je jedan broj poljoprivrednika ugasio proizvodnju, a mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo.

"Većinom su to farmeri koji su imali manja gazdisntva sa po nekoliko muznih grla, a zbog promjene politike poticaja i rasta troškova, veliki broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo. Politika poticaja sada preferira veće proizvođače", kazao je Porčić. 

Doprinjela i redovna isplata poticaja 

Poročić naglašava kako je zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

"Ove godine imali smo situaciju da je lokalna vlast iz gradskog budžeta uložila 400.000 maraka u poljoprivrednu proizvodnju. Od toga je 170.000 bilo namijenjeno proizvođačima mlijeka i sva ta sredstva su isplaćena uredno i na vrijeme", istakao je Porčić. 

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara "Meggle" iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.


Tagovi

Sirovo mlijeko Proizvodnja mlijeka Rekord Poticaji Veća gazdinstva Cazin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.