• Proizvodnja mlijeka
  • 08.02.2020. 10:00

Rudo: U toku je zimska škola za proizvođače mlijeka

U okviru zimske škole za poljoprivrednike, koja je organizovana u opštini Rudo, održava se edukacija proizvođača. Cilj ovih predavanja je pronaći način da se poveća milječnost, ali i unaprijedi proizvodnja.

Foto: Depositphotos/Lihodeev (ilustracija)
  • 132
  • 20
  • 0

U opštini Rudo počela su ove sedmice prva predavanja u okviru zimske škole za proizvođače mlijeka. Edukacija je organizovana od strane Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i Projekta tržišne poljoprivrede (Farma II). Predavač je bio Prof. dr, Darko Grbeša, a na temu: Ishrana junica i odgoj teladi.

U opštini Sokolac proizvodnja mlijeka ove godine oko četiri miliona litara!

Grbeša je proizvođačima mlijeka govorio i o ishrani junica sa fokusom na razdoblje od šest do devet mjeseci. U ovom periodu izuzetno je važno da se junice hrane sa više proteina, uz dobru pašu, silažu trava, sijena ili slame, te uz primjereni dodatak koncentrata ili smjese koju sami farmeri mogu napraviti od mješavine žitarica, sačme suncokreta, repice ili mineralno vitaminskog dodatka, navodi Savjetodavna Srpske.

Unaprijeđenje proizvodnje kao cilj

Cilj ove edukacije je da proizvođači stiču nova znanja kako bi unaprijedili proizvodnju, dobili bolji kvalitet i povećali količinu mlijeka.

Poslije predavanja, održana je praktična obuka na farmi muznih grla "Farma Romanija" koja je jedna od najvećih farmi muznih grla u okviru Sarajevsko romanijske regije, kojoj su, pored direktora farme, prisustvovali i poljoprivredni proizvođači iz ove lokalne zajednice. Farmeri su imali priliku da dobiju odgovore na pitanja: kako pravilno napraviti silažu, šta je najbolje sijati na ovim nadmorskim visinama, koja je prostirka najbolja za krave i kako povećati mlječnost.


Tagovi

Zimska škola Proizvođači mlijeka Darko Grbeša Farma muznih grla Bolji kvalitet Kako povećati mliječnost


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.