Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FVO kontrola
  • 08.03.2016. 10:00

RS spremno dočekuje inspektore iz Dablina

Iz Ministarstva poljoprivrede RS poručuju da spremno dočekuju dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina, od koje se očekuje potvrda dosadašnjeg kvalitetnog rada, kojom BiH zadržava status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

  • 674
  • 33
  • 0

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručili su da je napravljen veliki iskorak kada je kontrola proizvodnje mlijeka u pitanju, te da spremno dočekuju dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina.

Očekuje se potvrda dosadašnjeg kvalitetnog rada, kojom BiH zadržava status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

Audit povodom dolaska FVO kontrole

Ovo ujedno predstavlja i osnovu za apliciranje BiH za izvoz i drugih proizvoda životinjskog porijekla koji se do danas nisu našli na policama EU tržišta, a porijeklom su iz BiH.

Tim povodom, Ministarstvo je u prostorijama "Mlijekoprodukta" u Kozarskoj Dubici održalo sastanak, u vidu audita, u okviru završnih priprema za predstojeći dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina, koji imaju zadatak da provjere ekvivalentnost našeg kontrolnog sistema bezbjednosti hrane sa sistemom koji se sprovodi u zemljama Europske Unije i na osnovu te ekvivalentnosti potvrdi ranije odobreni izvoz naših proizvoda na tržište zemalja EU. Sastanku su, pored domaćina i predstavnika MPŠV RS, prisustvovali i predstavnici svih nadležnih organa BiH.

Postignut veliki iskorak u radu s primarnim proizvođačima

U ministarstvu su podsjetili da je od prethodnog dolaska inspektora FVO do danas, Republika Srpska mnogo toga učinila i napravila određene iskorake. Stvoren je pravni okvir za donošenje plana službene kontrole i revizije službene kontrole, kao i organizaciju nadležnih institucija koje učestvuju u ovim poslovima. Veliki iskorak je postignut u radu sa primarnim proizvođačima, posebno na podizanju svijesti naših farmera u odgovornosti izvršavanja njihovih obaveza u lancu proizvodnje bezbjedne hrane kako za domaće tržište tako i za tržište zemalja EU.

Po završetku sastanka izvršen je i audit jedne farme koja je odobrena za proizvodnju mlijeka za izvoz na tržište zemlja EU, odnosno koja zadovoljava sve propisane kriterijume za bezbjednu proizvodnju.

Foto:bigstockphotos.com;branexserbia


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Kontrola proizvodnje mlijeka Inspektori Dablin Bezbjednost hrane FVO Izvoz BiH proizvoda Mlijekoprodukt EU tržište

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]