Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FVO kontrola
  • 08.03.2016. 10:00

RS spremno dočekuje inspektore iz Dablina

Iz Ministarstva poljoprivrede RS poručuju da spremno dočekuju dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina, od koje se očekuje potvrda dosadašnjeg kvalitetnog rada, kojom BiH zadržava status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

  • 668
  • 33
  • 0

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poručili su da je napravljen veliki iskorak kada je kontrola proizvodnje mlijeka u pitanju, te da spremno dočekuju dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina.

Očekuje se potvrda dosadašnjeg kvalitetnog rada, kojom BiH zadržava status odobrene zemlje izvoznice mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

Audit povodom dolaska FVO kontrole

Ovo ujedno predstavlja i osnovu za apliciranje BiH za izvoz i drugih proizvoda životinjskog porijekla koji se do danas nisu našli na policama EU tržišta, a porijeklom su iz BiH.

Tim povodom, Ministarstvo je u prostorijama "Mlijekoprodukta" u Kozarskoj Dubici održalo sastanak, u vidu audita, u okviru završnih priprema za predstojeći dolazak inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina, koji imaju zadatak da provjere ekvivalentnost našeg kontrolnog sistema bezbjednosti hrane sa sistemom koji se sprovodi u zemljama Europske Unije i na osnovu te ekvivalentnosti potvrdi ranije odobreni izvoz naših proizvoda na tržište zemalja EU. Sastanku su, pored domaćina i predstavnika MPŠV RS, prisustvovali i predstavnici svih nadležnih organa BiH.

Postignut veliki iskorak u radu s primarnim proizvođačima

U ministarstvu su podsjetili da je od prethodnog dolaska inspektora FVO do danas, Republika Srpska mnogo toga učinila i napravila određene iskorake. Stvoren je pravni okvir za donošenje plana službene kontrole i revizije službene kontrole, kao i organizaciju nadležnih institucija koje učestvuju u ovim poslovima. Veliki iskorak je postignut u radu sa primarnim proizvođačima, posebno na podizanju svijesti naših farmera u odgovornosti izvršavanja njihovih obaveza u lancu proizvodnje bezbjedne hrane kako za domaće tržište tako i za tržište zemalja EU.

Po završetku sastanka izvršen je i audit jedne farme koja je odobrena za proizvodnju mlijeka za izvoz na tržište zemlja EU, odnosno koja zadovoljava sve propisane kriterijume za bezbjednu proizvodnju.

Foto:bigstockphotos.com;branexserbia


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Kontrola proizvodnje mlijeka Inspektori Dablin Bezbjednost hrane FVO Izvoz BiH proizvoda Mlijekoprodukt EU tržište