Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 25.11.2023. 18:00

Revolucionarni uzgoj svinja dolazi iz Nizozemske?

Pet nizozemskih svinjogojaca su se udružili u zadrugu Zonvarken jer su odlučili stvoriti nešto novo. Kako žive i šta jedu njihove svinje?

Foto: Zonvarken
  • 121
  • 8
  • 0

Iz Nizozemske dolazi novi koncept uzgajanja svinja, Zonvarken što u slobodnom prijevodu znači sunčana svinja. Riječ je zapravo o zadruzi koja ovakav način držanja naziva revolucionarnim, a cilj mu je da kombinuje zahtjeve životinja, uzgajivača, životne sredine i ljudi.

Objekt i vanjski prostor su uzgajivači prilagodili prirodnim instinktima svinja koje mogu slobodno da borave na otvorenom. Kažu da im žele osigurati maksimalnu dobrobit, a pritom imati minimalne emisije CO2, amonijaka, čestica i mirisa i dobar prihod.

Ističu da takav uzgoj obezbjeđuje snabdijevanje visokokvalitetnim mesnim proizvodima.

Ispunjava četiri uslova

Zadruga okuplja uzgajivače koji su prije pet godina odlučili da stvore nešto novo, jer je konvencionalni uzgoj svinja bio pod sve većom kritikom. Koncept je u startu trebao da ispuni četiri uslova: da osigurava dobrobit životinja, da uzgajivačima donosi sigurne prihode, da je prihvatljiv za zajednicu te da je ekološki i klimatski prilagođen novim standardima. U ekološkom pogledu to znači da je održiv, CO2 neutralan i sa najnižim mogućim emisijama amonijaka, fine prašine i mirisa.

Svinjogojci izlaze iz posla u zamjenu za naknadu - u kojoj evropskoj zemlji?

Na farmi u De Heurneu u pokrajini Gelderland, na granici sa Njemačkom, nalaze se dva manja objekta koji imaju do dvanaest obora. U svakom objektu se može držati do 25 krmače i do 300 priplodnih ili tovnih svinja. Obori su kombinovani za uzgoj, prasenje i tov, a svaki ima dio ispusta i stalni pristup livadi.

Krmače se neposredno pred prasenje useljavaju u jedan od kombinovanih obora. Nema premještanja prasadi do odvajanja za prodaju ili klanje. Time je stres kod životinja sveden na minimum, kao i gubitak na težini kod prasadi nakon odbijanja od krmača.

Klimatski neutralno meso

Posebna stavka u ovakvom uzgoju je ishrana. Stočna hrana sa 65 posto ima najveći udio CO2 u otisku svinjskog mesa. Zbog toga ima centralnu ulogu u ovom konceptu. Rađeno je na potpunoj eliminaciji konvencionalnih žitarica i soje kao izvora proteina.

Prednost je dana otpadu iz prehrambene industrije kao što su mekinje, ostaci starog hljeba i drugo. Upotrebom ovakve hrane CO2 otisak se smanjuje za čak 60 posto.

Kako izgleda njihov uzgoj, pogledajte u videu: 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Zonvarken Dobrobit životinja Prirodni uzgoj Nizozemske svinje Kvalitetno meso Zadruga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍