Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni Jadar
  • 23.02.2022. 09:00

Redžepove krave na planini borave od ranog proljeća do prvih snjegova

Zbog poskupljenja stočne hrane, mnogi farmeri u srebreničkoj općini smanjuju broj grla ili gase farme. No, ovaj farmer o tome ne razmišlja.

Foto: Sakib Smajlović
  • 1.013
  • 314
  • 0

S prvom jagorčevinom, krave s farme Redžepa Avdića iz Zelenog Jadra kod Srebrenice kreću put planine, gdje na ispaši borave od ranog proljeća do prvih snjegova. U prirodnom ambijentu "čuva" ih električna čobanica kojom ovaj farmer ogradi parcelu. Vodu im dovozi u cisterni, a muzilice uključuje na agregat.

Posao koliko-toliko olakšavaju ova inovativna rješenja, a stočarstvo mu je primarno zanimanje od kojeg živi cijela porodica. 

Kako je počeo?

Kada se 2005. godine vratio u svoju ranije obnovljenu kuću, iz izbjeglištva je dotjerao i 100 ovaca i nekoliko desetina janjadi. Međutim, brzo je ustanoljeno da su ovce zaražene brucelozom i morali su cijelo stado eutanazirati. No od stočarstva nije odustao.

Vakcine za brucelozu nisu nabavljane posljednje dvije godine

Štetu je uspio naplatiti, a od UNDP-a je dobio tri junice i odlučio formirati farmu muznih krava. Sredstvima Vlade Tuzlanskog kantona ovaj 53-godišnjak je izgradio štalu 6x4 metra. Međutim, brzo je shvatio da je ona mala za farmu muznih krava pa je vlastitim sredstvima izgradio veliku štalu površine 275 metara kvadratnih. 

Avdić ljeti predaje po 10.000 l mlijeka mjesečno

"Danas imam 45 grla, od toga je 25 muznih krava, a ostalo su teladi, junadi i bikovi. Od 11 muznih krava, u januaru sam predao 5.300 litara mlijeka, a u ljetnim mjesecima sam perdavao i po 10 hiljada litara mjesečno", kazuje Avdić.

U svom dvorištu ima latrofiz za odlaganje mlijeka, a otkupljivač "Inmer" iz Gradačca svaki dan odvozi mlijeko i plaća po 0,61 marku. Od resornog ministarstva Vlade Republike Srpske, dobiva podsticaj od 0,25 maraka po litru mlijeka.

Gašenje farmi

Posjeduje dva traktora sa svim priključcima, tako da s tom mehanizacijom obrađuje više od 100 dunuma zemlje uzete u zakup. S te površine obezbje dovoljno sijena, kukuruza i silaže sa farmu.

"Osim toga moram kupovati industrijsku hranu za stoku. Nedavno sam za tonu stočne hrane morao izdvojiti 825 maraka, a prethodna tona je za nekoliko stotina mraka bila jeftinija. Zbog poskupljenja stočne hrane, mnogi farmeri u srebreničkoj općini smanjuju broj grla ili gase farme", naglašava Avdić. 

Na farmi je ukupno 45 grla

Na pitanje planira li i sam zbog enormnog poskupljenja stočne hrane i goriva smanjiti stočni fond ili zatvoriti farmu, Avdić, kaže da o tome ne razmišlja. Nada se da će cijene stati, a mlijeko i mliječni proizvodi dostići rentabilnu cijenu.

Najmlađi farmer Srebrenice: Zatvorio farmu krava i kupio koke nosilje

U poslovima oko farme pomažu mu supruga i dva sina. Najveći problem oko obezbjeđenja hrane za farmu je čuvanje usjeva kukuruza od najezde divljih svinja i medvjeda.

"Radi se cijeli dan, a kad dođe noć sinovi i ja moramo u njivu čuvati žito", jada se Avdić.


Fotoprilog


Tagovi

Farma Srebenica Krave Muzne krave Redžep Avdić Planinska ispaša


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.