Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Širenje zaraze
  • 17.02.2022. 13:30

Vakcine za brucelozu nisu nabavljane posljednje dvije godine

Od 2009. godine počela je kontinuirana besplatna vakcinacija malih preživara, ovaca i koza, koja je donijela, dobre rezultate u suzbijanju ove bolesti. Međutim, strah od širenja zaraze sada se ponovo javlja

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 251
  • 19
  • 0

Vakcine protiv bruceloze u Bosni i Hercegovini nisu nabavljane posljednje dvije godine, što se odrazilo na zdravstveno stanje životinja, potvrdili su iz Veterinarske stanice Donji Vakuf, za FTV. To je dodatna briga stočarima, koji strepe da bi njihova stada mogla biti uništena, kako se to desilo prije više od decenije uslijed ekspanzije ove bolesti.  

"Tek je godina krenula, mislim da će ta incidenca rasti. Strepimo od toga da ne dođemo u situaciju da to zaprimi veće razmjere", rekao je za federalnu veterinar Adnan Hozić.

Od 2009. godine počela je kontinuirana besplatna vakcinacija malih preživara, ovaca i koza, koja je donijela, kažu stočari, dobre rezultate u suzbijanju ove bolesti. Međutim, strah od širenja zaraze sada se ponovo javlja. Farmer Amer iz bugojanskog naselja Glavice, u stadu ima više od 200 grla ovaca i krava. Njemu, kao i za oko 350 porodica koje se bave ovčarstvom i proizvodnjom mlijeka za otkup iz Bugojna, zdravo stado znači opstanak.

"Mi smo apelovali za tu vakcinu. Bilo je obećano u devetom mjesecu da će stići. Međutim, nije stigla i mogu vam reći – moje stado i mnoga stada prelaze u drugi kanton, gdje moraju imati popratnu zdravstvenu dokumentaciju - da sam zabrinut što nije vakcina došla", rekao je on.

Rast broja oboljelih

Veterinar Hozić smatra da bi zbog nedostatka vakcine i prestanka vakcinacije malih preživara doći do incidence bruceloze, što se već sad, kako je kazao, "s obzirom na to da nismo prošle godine cijepili, manifestuje ovdje na terenu".

Bruceloza: opasnost za ljude vreba više u mliječnim proizvodima, nego u mesu

Prema podacima kantonalnog ministarstva poljoprivrede u 2020. godini brucelozom je zaraženo 59 životinja, dok je u prošloj godini taj broj povećao na 92. Razlozi porasta zaraženih su neprijavljivanje i neobilježavanje životinja, nedostatak vakcina protiv bruceloze te nomađenje. Podaci o naplati štete pokazuju da je tek trećina vlasnika provodila zakonom propisane zdravstvene mjere nad životinjama.

Nije bilo sredstava

Iz Ureda za veterinarstvo, nadležnog za nabavku vakcina, priznaju da zbog nedostatka budžetskih sredstava za ovu aktivnost nisu bili u mogućnosti nabaviti potrebne količine vakcina. Sredstva su, između ostalih, u prethodnom periodu bila osigurana preko IPA fondova Evropske komisije, koja zbog pandemije nije uspjela provesti javnu nabavku.

"U međuvremenu, Evropska komisija je uspjela provesti javnu nabavku vakcina, tako da Ured sada raspolaže dovoljnom količinom vakcina, materijala i opreme neophodne za provođenje vakcinacije u 2022. i 2023. godini", naveli su iz Ureda za veterinarstvo BiH.


Tagovi

Bruceloza Vakcina Zarazne bolesti Farma Ovce Adnan Hozić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.