Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pranje muzilice
  • 09.01.2023. 07:30

Redovno pranje muzilice u pet koraka - za bolji kvalitet mlijeka

Pranje muzilice obezbijedit će dobar kvalitet mlijeka, ali i dugotrajan rad mašine

Foto: Depositphoto/themorningstudio@gmail.com sauletas
  • 333
  • 48
  • 0

Održavanje muzilice produžiće njen radni vijek, olakšati mužu i sačuvaće kvalitet mlijeka. Radeći u poljoprivrednoj apoteci susrela sam se s ljudima koji uopšte ne obraćaju pažnju na mašine koje koriste, ali i s ljudima koji su donosili muzilice na servis koje su bile čistije od tek istovarenih iz dostavnog kamiona.

Jednom nam se desilo da su ljudi javili da nedavno kupljena muzilica ne radi i da ne vuče mlijeko. Mašina je bila toliko prljava i zapuštena i znali smo da je servis neće primiti u takvom stanju. Zbog toga ju je kolega odnio kući, očistio i oprao. Kada ju je uključio, proradila je bez problema.

Pranje u pet koraka

Kako bi izbjegli ovakve situacije i očuvali kvalitet mlijeka, pranje je neophodno obaviti odmah poslije obavljene muže.

Prvi korak je da se sisne čaše i crijeva operu vodom koja treba da je hladna ili mlaka do 30ºC. To se uradi propuštanjem vode kroz cijeli sistem u trajanju 5 do 10 minuta. Vrela i prehladna voda izazivaju stvrdnjavanje proteina, odnosno taloženje masti na zidovima ovih dijelova.

Nakon toga obavljamo vruće pranje alkalnim sredstvom kojim se uklanjaju bakterije, masti, proteini i biološki film koji se formira na unutrašnjim stranicama. Rastvor treba da ima od 45 do 50ºC, a na izlazu iz sistema 48ºC kako bi se spriječilo ponovno taloženje nečistoća. Dijelovi muzilice se rastave i dobro se očetkaju u alkalnom rastvoru. U zavisnosti od tipova alkalnih i kiselih sredstava potrebno ju je poslije ispiranja alkalnim rastvorom isprati toplom vodom, a zatim kiselim.

Redovito održavanje produžava vijek (Foto: Depositphotos/subinpumsom)

Treći korak je ispiranje toplim, kiselim rastvorom koji snižava pH reakciju i stvara okruženje nepovoljno za rast bakterija. Idealna vrijednost pH reakcije je između tri i četiri što sprečava razvoj bakterija između perioda upotrebe mašine.

U četvrtom koraku osušimo vlagu što dodatno sprečava razvoj bakterija. Sisne čaše se okače okrenute prema dolje kako bi se što bolje osušile.

Kako bi bili sigurni da je uređaj čist možemo uraditi dezinfekciju čaša prije muže fizičkim metodama ili hemijskim sredstvima. Muzilicu obrišemo mokrom krpom.

Podmazuje se najmanje jednom mjesečno i čuva u suhom, zatvorenom prostoru.


Tagovi

Muzilica Pranje muzilice Održavanje muzilice Kvalitet mlijeka Sisne čaše Začepljena muzilica Servis muzilice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.