Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj stočarstva
  • 12.09.2015. 08:00

Razvoj sistema uzgoja tovnih rasa goveda u BiH

Šemsudin Dedić sastao se sa češkim ambasadorom Jakubom Skalnikom kako bi razgovarao o proširenju saradnje u poljoprivredi, a posebna tema bio je i Projekt razvoja sistema uzgoja tovnih rasa goveda u BiH, koji se trenutno provodi u oba entiteta.

  • 316
  • 15
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić sastao se sa češkim ambasadorom Jakubom Skalnikom kako bi razgovarali o tekućim projektima koje Federalno ministarstvo provodi sa Češkom razvojnom agencijom kao i mogućnostima nastavka i proširenja saradnje na ostale grane poljoprivrede i sektore u nadležnosti ovog Ministarstva.

Češka podržava razvoj poljoprivrede u BiH

Naime, Vlada Češke Republike preko svoje Razvojne agencije (CDA) podržava razvoj poljoprivrede u BiH kroz svoje dugogodišnje djelovanje na ovim prostorima. Jedan od tih projekata je i Projekt razvoja sistema uzgoja tovnih rasa goveda u Bosni i Hercegovini, koji se trenutno provodi u oba entiteta.

Radi se na formiranju i razvoju repro-centra

"Ovaj Projekat poprima još veću važnost kad se uzme u obzir činjenica da trenutno u BiH ne postoji sistem reprodukcije tovnih goveda, a upravo konkretni rezultat realizacije ovoga projekta trebali bi biti formiranje i razvoj repro-centara, osnaživanje i povećanje efikasnosti uzgoja i podizanja goveda u BiH, kao i jačanje i usklađivanje zakonodavnog okvira vezano za stočarstvo u BiH sa standardima EU", kazao je na sastanku ministar Dedić.

U cilju postizanja tih rezultata, Projektom je također predviđena obuka zaposlenika ministarstva i nadzornih organa kroz konsultacije, praćenje i potporu kao i educiranje i aktivno uključivanje poljoprivrednika i svih aktera u proces reprodukcije i uzgoja goveda, kako bi se doprinijelo širem cilju, a to je uvođenje standardnih metoda reprodukcije za čistokrvne rase tovnih goveda te povećanje nivoa zadovoljenja domaćih potreba za rasplodnim materijalom i proizvodnjom mesa.

Cijeneći značaj projekta te uvažavajući dosadašnju saradnju i spremnost Češke Republike da i dalje nastavi podržavati razvoj Bosne i Hercegovine kroz ovaj i slične projekte, ministar Dedić je naglasio da će razmotriti preduzimanje svih neophodnih mjera kako bi se riješile proceduralne prepreke i problemi koji bi mogli ugroziti uspješnost i potpunu transparentnost u realizaciji ovog projekta.

Ambasador Skalnik se zahvalio ministru Dediću na iskazanoj spremnosti i zalaganju da se osigura uspješnost razvojnih projekata koje podržava Češka Republika u BiH izrazivši nadu da će se saradnja između dvije prijateljske zemlje nastaviti i u budućnosti.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Šemsudin Dedić Razvoj poljoprivrede Jakub Skalnik Uzgoj tovnih rasa goveda Repro-centri Proizvodnja mesa