Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šamac i Bijeljina
  • 22.10.2022. 13:30

Razvoj peradarstva: U dva dana tri zahtjeva za izgradnju farmi

Ovog mjeseca podnesena su tri zahtjeva za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu 

Foto: Depositphotos/format35
  • 138
  • 28
  • 0

Republika Srpska mogla bi dobiti tri nove peradarske farme i to dvije u Bosanskom Šamcu i jednu u Bijeljini. Kako je objavljeno na stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, ovog mjeseca, odnosno u dva dana, 17. i 18. oktobra, podnesena su tri zahtjeva za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu. 

Farme u Obudovcu

Zahtjev za projekat izgradnje farme za tov pilića kapaciteta 30.000 komada po turnusu, na lokaciji Obudovac, u Šamcu, podnio je mještanin ovog naselja, Ivan Božić. Kako je navedeno u opisu projekta kapacitet na godišnjem nivou iznosio bi 150.000 komada.

Pored objekta farme, planirana je i gradnja silosa za smještaj hrane. Tov brojlera odvijat će se u zatvorenom objektu pod kontrolisanim uslovima. 

Kompanija "Agreks" gradi dva objekta

I kompanija "Agreks" iz Donjih Žabara namjerava graditi u Obudovcu. Riječ je o farmi brojlera kapaciteta 34.500 komada po turnusu. Kako je navedeno, činit će je dva ista objekta, uz već postojeće na susjednoj parceli. Predviđena je također gradnja dva silosa. Tehnologija rada se sastoji od prihvaćanja jednodnevnih pilića i njihovog uzgoja u volijerskom sistemu u trajanju 16 -18 sedmica. Nakon završetka uzgojnog ciklusa otpremaju se u farme koka nosilica u vlasništvu investitora.

Zainteresirana javnost može da izvrši uvid u sadržaj zahtjeva i dostaviti svoje mišljenje u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obavještenja. Sadržaj možete pogledati klikom na odabrani - Ivan Božić i Agreks. Primjedbe i sugestije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva (Trg Republike Srpske 1, Banja Luka) ili elektronskim putem na adresu: B.Racic@mgr.vladars.net

Rakić širi kapacitete

Zahtjeva za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje farme za tov pilića uz postojeći objekat, čiji je ukupan kapacitet 70.000 brojlera po turnusu, s pratećim sadržajima i pripadajućom opremom, u Batkovićima, u Bijeljini podnijela je kompanija "Rakić komerc".

U elaboratu pojašnjavaju kako je riječ o dogradnji objekta, budući da jedan već postoji na ovoj lokaciji, a kapacitet bi trebao biti proširen za 35.000 brojlera po turnusu. Tako bi na trenutnoj lokaciji kompleksa trebala biti ukupno dva objekata za smještaj brojlera. Oni bi činili jednu proizvodnu cjelinu ukupnog kapaciteta 70.000 brojlera po turnusu.

Uvid u ovaj plan izgradnje također je dostupan klikom ovdje, a te se primjedbe mogu dostaviti na adresu ministarstva ili elektronskim putem na: n.sofilj@mgr.vladars.net


Tagovi

Farma pilića Tov pilića Uzgoj brojlera Rakić komerc Agreks Ivan Božić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.