Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja
  • 30.06.2022. 17:00

Razvoj peradarstva u BiH - prilika za češke dobavljače tehnologija?

Mogućnosti se pružaju u oblasti isporuke vakcina, koje se za sada koriste u manjoj mjeri nego u Češkoj

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.ru
  • 155
  • 38
  • 0

Poslovna delegacija predstavnika peradarskih kompanija iz Bosne i Hercegovine boravile je od 20. do 24. juna u Republici Češkoj. Kako je objavila ambasada ove zemlje, sastanak s predstavnicima tamošnjih kompanija pokazao je kako postoji niz mogućnosti u oblasti isporuke tehnologija za uzgoj peradi, genetike ili veterinarskih vakcina u BiH.

"Peradarstvo u Bosni i Hercegovini trenutno prolazi kroz dinamični razvoj. Ovo je prilika za češke proizvođače da svojom kvalitetom, cijenom i iskustvima budu zanimljivi i postanu alternativnim dobavljačima tehnologija standardnih međunarodnih marki. Mogućnosti se pružaju u oblasti isporuke vakcina, koje se za sada koriste u manjoj mjeri nego u Češkoj. Potencijal se nalazi i u reciklaži poljoprivrednog otpada kao i proizvodnji poljoprivrednog peleta", stoji u objavi Ambasade Češke.

BiH značajan izvoznik

Istaknuto je kako na regionalnom nivou, Bosna i Hercegovina spada među značajne izvoznike peradarskih proizvoda i vrijednost izvoza posljednjih godina je u stalnom porastu. U 2021. godini BiH je izvezla peradarske proizvode i meso u vrijednosti 39 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 18 posto.

Osim porasta potražnje ovi uspjesi su vezani i za otvaranje tržišta EU, na koje meso peradi od 2019. godine može da izvozi i Bosna i Hercegovina. Naročito mogućnost ponovnog izvoza u Hrvatsku je bila novim impulsom. U BiH se nalazi sjedište nekoliko velikih proizvođača mesa peradi i proizvoda od njih, koji imaju velike kooperantske mreže. Ujedno se razvija i produkcija konzumnih jaja.

Bh. delegacija je posjetila firmu Mach Drůbež u Litomyšli, koja upravlja najvećim leglom jednodnevnih pilića u toj zemlji. Na farmama u južnoj Češkoj upoznati su s tehnološkim rješenjima firme Kovobel uzgoja nesilica i brojlera. Imali su priliku da pogledaju i pogon za proizvodnju peleta od poljoprivrednog otpada firme ProPelety i biofiltere za čišćenje izlaznog vazduha nastalog u stočarskoj proizvodnji, koji je instaliran od strane firme DEKONTA. Za vrijeme B2B seminara u Ministarstvu poljoprivrede, predstavio se proizvođač veterinarskih sredstava Bioveta i dobavljači genetskog materijala Dominant Genetika i Integra.

Češka na čelu Vijeća EU

Inače, Češka će sutra, 1. jula, preuzeti predsjedanje Vijećem Evropske unije od Francuske. Drugo češko predsjedanje vodi se sloganom "Evropa kao zadatak: preispitati, obnoviti, osnažiti". Za slogan je uzet naslov eseja bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, kojeg je on pročitao 1996. godine prilikom primanja nagrade "Karlo Veliki".

Češko predsjedavanje će se posebno usredotočiti na temeljnu provedbu glavnog kratkoročnog cilja - otklanjanja ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, stoji u saopćenju Vijeća EU. 

Također će se baviti energetskom učinkovitošću (EED) i korištenjem obnovljive energije


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Peradari Češka Mach Drůbež Dominant Genetika Integra ProPelety


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]