Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • smaXtec
  • 13.12.2020. 09:30

Razvili digitalni sustav nadziranja mliječnih stada goveda iznutra životinje

Digitalni sustav koji iznutra krave, svake sekunde prati njenu tjelesnu temperaturu, kretnje, preživanje i napajanje razvijen je u Austriji, a dojavljuje s visokom točnošću reproduktivni, zdravstveni i hranidbeni status životinje.

Foto: Renata Prusina
  • 104
  • 14
  • 0

U Austriji je razvijen smaXtec, jedinstven i nagrađivan sustav za reproduktivno, zdravstveno i hranidbeno praćenje mliječnih krava u svakom trenutku. Prilagodljiv, siguran te moderan, osobito zanimljiv mlađim generacijama, ali i onima koji u svakom trenutku na svom pametnom mobitelu ili zaslonu računala žele imati realne podatke o ključnim čimbenicima uzgoja i proizvodnje svog stada.

Vrlo je jednostavan za rukovanje i tumačenje, a uloga mu je da u svakom trenutku prati i dojavljuje podatke o tjelesnoj temperaturi krave, učestalosti kretanja i preživanja (klasični bolus), te podatke o pH buraga (pH bolus).

Položaj mjerenja unutar krave 

Za njegovu aktivaciju na farmi ključni su; bolus, internet veza, pametni telefon, bazna stanica, repetitori, senzori klime u štali, te priključak struje. Proces započinjemo umetanjem bolusa u kapuru krave tri tjedna prije telenja i tako stvaramo preduvjete praćenja svakog pojedinačnog grla u svakom trenutku tijekom minimalno četiri godine.

Položaj mjerenja unutar krave jamči da ne postoji rizik od gubitka uređaja ili ozljede vaše životinje. Bolus je odašiljač stvarnih podataka izravno iz krave što ga razlikuje od svih dosadašnjih sustava praćenja životinja.

Temeljem prikupljenih podataka smaXtec sustav rano otkriva i dojavljuje promjene zdravstvenog stanja, točno vrijeme tjeranja i određivanja optimalnog trenutka za pripust, te trenutka telenja. Do podataka o promjeni kod svake životinje, kojoj je dodan bolus, dolazimo tako što nas sustav obavijesti porukom na mobitel i e-mail u trenutku kada se promjena događa. Možete tako biti udaljeni od svoje štale, a opet imati vrijedne i izuzetno važne podatke u svakom trenutku.

Nadzire učestalost unosa vode i obavještava vas ako se životinje rjeđe napajaju, možete odgovorno paziti na svoje krave u razdoblju oko teljenja, prati razinu aktivnosti kretanja, a neprekidno mjerenje pH vrijednosti omogućuje brzo otkrivanje problema sa hranjenjem.

Sustav omogućava rano otkrivanje promjena temeljem stalnog praćenja tjelesne temperature, aktivnosti kretanja, preživanja, napajanja i pH u buragu što omogućava poduzimanje preventivnih mjera. Korištenje ranog otkrivanja znači da ste informirani o procesima koji vam nisu vidljivi izvana. Na taj način možete nešto poduzeti ranije - što prije prepoznate problem, to ćete više ograničiti bilo kakav utjecaj koji može imati na kravu, olakšat ćete svakodnevno radno opterećenje i u konačnici povećati profitabilnost farme.

Bolje praćenje zdravstvenog stanja, manje lijekova 

Rano otkrivanje u slučaju promjene zdravlja za rezultat ima zdraviju mliječnu životinju, skraćeno napredovanje bolesti i manje lijekova, osobito antibiotika.

U pogledu reprodukcije ima za rezultat pravovremenu najavu pripreme za telenje (najava 15-20 sati prije samog telenja - svako je pod kontrolom), bolje rezultate osjemenjivanja (osjemenjivanje u optimalno vrijeme), skraćivanje intervala telenja, otkrivanje problema plodnosti. Rano otkrivanje čimbenika povezanih sa hranidbom temeljem pH buraga (poremećaja u buragu) znači poboljšanu efikasnost hranjenja, povećanu produktivnost mliječne životinje i niže troškove. Ovdje je vrijedno istaći da je pod kontrolom sustava i napajanje životinje vodom

U usporedbi s drugim čimbenicima, unutarnja tjelesna temperatura se mijenja ranije. Studije pokazuju da se povećava 4 dana prije nego što se promijene ostali uobičajeni izmjereni parametri. To vam omogućuje da intervenirate ranije nego se negativan proces u životinji razvije.

Promatranje krava je jednostavno, ali shvatiti ih je sasvim nešto drugo. Koristeći smaXtec možete optimizirati brigu o svojim mliječnim grlima shvaćanjem svake kvalitetnije nego bez pomoći sustava. Značajno će to poboljšati poslovni rezultat i ravnotežu vašeg radnog i privatnog života. 

Bilježi i najmanje promjene unutarnje temperature 

Bilježe se čak i najmanje promjene unutarnje tjelesne temperature - tako da možete poduzeti aktivnosti u ranoj fazi.

Ujedno, poremećaji kod životinje koje sustav predviđa su: subakutna acidoza buraga, smanjena plodnost, bolesti papaka, sindrom zamašćene jetre, mastitis, ketoza, probavni sindrom (loša probava, probavne smetnje), mliječna groznica.


Tagovi

SmaXtec Sustav za praćenje životinja Mliječne krave Bolja kontrola


Autor

Miroslav Kovač

Više [+]

Diplomirao agronomiju, smjer stočarstvo, u Zagrebu, a titulu magistra znanosti obranio u Ljubljani. Znanje i praktično iskustvo u struci stjecao i izvan Hrvatske. Profesionalno radno iskustvo ima u administraciji i poduzetništvu te je dragovoljno aktivan u interesnim udrugama. Autor i urednik nekolicine stručnih knjiga i većeg broja stručnih radova.