AgroKlub.ba

\

Stočarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Stočarstvo » Raste broj zaražene peradi u Evropi

Raste broj zaražene peradi u Evropi

Epidemija ptičje gripe

Raste broj zaražene peradi u Evropi

Datum: 27.01.2017. 16:00

Kategorija:

Stočarstvo

Od oktobra 2016. godine do danas zabilježeno je gotovo 1.000 slučajeva ptičje gripe u Evropi

Influenca ptica u ovoj sezoni poprimila je široke pandemijske razmjere u EU, vidljivo je iz dokumenta Evropske komisije, koji je sačinila posebna radna skupina čiji je cilj regulacijom kontrolirati i suzbiti ovu bolest.

Od oktobra prošle godine pa sve do danas evidentirano je 996 pojava virusa ptičje gripe na tlu Evrope, koje su izazvale ogromne štete ekonomiji i populaciji različitih vrsta ptica.


Ptičja gripa, grafički prikaz

U čak 20 zemalja Evropske unije je u posljednja 4 mjeseca zabilježena pojavnost virusa HPAI H5N8, a najveći broj evidentiranih slučajeva zaraze je u Njemačkoj (259), Mađarskoj (247) i Francuskoj (165). Bez obzira na veliku pažnju javnosti i medijsku pompu u Hrvatskoj je povrđeno tek 10 mjesta kontaminacije što je daleko manje od prosjeka EU.


Ptičja gripa u EU

Znanstvenici već duže vrijeme prate ovu pojavu i poznato je kako virus dolazi na tlo Evrope migracijama ptica - uglavnom sa istoka iz pravca Azijskog kontitenta.

Procjenjuje se da je u ovoj sezoni preventivno eutanizirano 2 miliona jediniki, što zabrinjava poljoprivrednike i znanstvenu zajednicu koja od Europske komisije traži veću ulogu u regulaciji ovog područja.

Broj pregleda članka: 602; Uspješnost članka: 66.1

Tagovi: EU, Ptičja gripa, Influenca

Ključne riječi članka: raste, broj, zarazene, peradi, u, evropi, ptica


Vedran Stapić

Svi tekstovi autora

Autor Vedran Stapić

Vedran je glavni urednik portala. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)